Landbouwsector reageert: “Vlees van bij ons draagt niét bij aan bosbranden in Amazone”

Het Amazonewoud staat al enkele weken in brand.
AFP Het Amazonewoud staat al enkele weken in brand.
"Vlees van bij ons draagt onder geen beding bij aan de verdere ontbossing, noch aan de huidige bosbranden in het Amazonegebied". De Belgische veevoedersector en de landbouworganisatie Boerenbond en ABS (Algemeen Boerensyndicaat) betreuren "eenzijdige en onjuiste" berichten op basis van een Greenpace-rapport. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Belgische, en meer bepaald de Vlaamse vlees- en zuivelproductie, heeft een groeiende globale impact. Vooral varkens en kippen in Vlaanderen krijgen soja uit Zuid-Amerika te eten, met schadelijke gevolgen voor het klimaat en unieke ecosystemen zoals de Braziliaanse Cerrado, die momenteel net als het Amazonewoud met hevige branden kampt, dat meldde Greenpeace.

De mengvoedersector verenigd in de Belgian Feed Association (BFA) en landbouworganisaties Boerenbond en ABS reageren nu op de kritiek. "Belgische producenten van diervoeders gebruiken geen soja van landbouwgronden die na 2006 ontbost werden in Argentinië en Brazilië. Belgisch vlees draagt dus niet bij aan bijkomende ontbossing, noch aan de huidige bosbranden." 

"Bijproducten van oliehoudende zaden (zoals soja- en koolzaadschroot) maakten in 2017 slechts 22 procent uit van de grondstoffen verwerkt in mengvoeders, die op hun beurt slechts een deel van de totale voedingspatroon van dieren uitmaken. Runderen eten 75 tot 80 procent sojavrij ruwvoer (gras, hooi,...)." Tot slot wijzen ze er op dat sojaschroot, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat gebruikt wordt bij de productie van veevoeder, een bijproduct is van sojaproducten voor humaan gebruik.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Van de Plas

  Meschien ligt het wel juist aan de vegetariërs en veganisten zij eten toch soja Dat van de zelfde sojabonnen komt ter vervanging van dierlijke producten en laat het nu net het gebruik van sojabonnen zijn dat ze verwijten dat de landbouw gebruikt Maar zelf wel massaal eten als vervanging van dierlijke producten

 • Marco Debart

  Alsof ze voor vegetariërs geen ontbossing doen voor al die velden aan te leggen. Of wat dacht je van Biobrandstof ? Hoeveel ontbossing doet men daar voor ?

 • Ronald Van Roy

  Soja is één van de grootste natuurvernietigers !

 • Henri Dederen

  Op de Nederlandse Tv was er een interessante uitzending over dit thema. Vegetariërs moeten niet te hard roepen want veel uitheemse groenten en fruit die hier worden ingevoerd dragen ook bij tot de opwarming van het klimaat en de bosbranden. Een van de grote boosdoeners is de populaire avocado die gigantische hoeveelheden water vereist bij de teelt. Men zou beter meer inheemse seizoen groenten consumeren.

 • jean petermans

  En die mengvoedersector controleert dat ook effectief?? We spreken hier over een gebied groter dan Europa.