Landbouwfederatie Fugea neemt niet deel aan acties gele hesjes in Brussel

‘Gilets jaunes’ clashen met de politie in Brussel. Archieffoto.
EPA ‘Gilets jaunes’ clashen met de politie in Brussel. Archieffoto.
De Waalse landbouwfederatie Fugea "begrijpt" de beweging van de 'gilets jaunes', maar ze neemt niet deel aan de acties van zaterdag in Brussel. Fugea vreest dat de acties weer uit de hand zullen lopen en vindt dat de eisen onvoldoende duidelijk zijn. Dat liet de voorzitter van de federatie, Philippe Duvivier gisterenavond na een vergadering over de kwestie weten.

Fugea kreeg de vraag van burgers die actief zijn in de beweging om deel te nemen aan de acties zaterdag in Brussel. Daarop werd er overlegd binnen de organisatie.

“Onduidelijke eisen”

"Maar op dit moment zijn de eisen niet echt duidelijk", zegt Duvivier. "Die van Luik zijn anders dan die van Moeskroen."
Voor de federatie, die zondag wel nog deelnam aan de klimaatbetoging, is het belangrijkste om te focussen op een "ander model". "Maar de enige oplossing is onderhandelen", zegt Duvivier. Hij ziet niet in hoe er kan samengewerkt worden met de 'gilets jaunes' als ze zich niet beter structureren.

Daarnaast wil Fugea vermijden dat leden die zouden deelnemen hun materiaal beschadigd zouden zien door relschoppers. 

De lokale politie in Brussel heeft naar eigen zeggen tot dusver geen aanvraag gekregen voor de manifestatie die voor zaterdag gepland staat in de hoofdstad.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol Van den Berghe

  anders krijgen ze geen subsidies meer bij een slechte oogst

 • Peter Simons

  Waarom zouden ze wel deelnemen ? De landbouw mag werken met de veel goedkopere rode mazout, krijgen tonnen subsidies voor alles en nog wat. Deze regering is een liberale regering, het ideale scenario voor zelfstandigen, dus ook voor landbouwers !

 • Johan De Clercq

  Natuurlijk niet, boeren rijden al 50 jaar op goedkope mazout....uit de 3000 liter tank in de schuur.....met soms een vriendendienst voor buur Jos of nonkel Lewie.

 • Noella Vancompernolle

  Waarom zouden ze ook? Die rijden toch op rode diesel? En als hun inkomsten tegenvallen worden ze toch gecompenseerd.