Landbouw vreest voor droogte: "Situatie nog niet dramatisch, maar we hopen hard op regen”

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld
Ook de Boerenbond verwacht dat er de komende dagen in de meeste Vlaamse provincies - in Antwerpen is dat al het geval - captatieverboden zullen worden aangekondigd. Een informele rondvraag onder leden leert intussen dat de droogte nog niet voor dramatische situaties zorgt, klinkt het. "Maar we hopen wel heel hard dat er binnenkort regen valt", zegt woordvoerster Vanessa Saenen.

De voorbije jaren kende ons land al verschillende lange droogteperiodes, maar dit jaar valt ze wel bijzonder vroeg. "Voor kiemplantjes van bepaalde gewassen is dat slecht nieuws", zegt Saenen. "Dat kan bijvoorbeeld voor kleinere eindproducten zorgen bij onder meer bieten en aardbeien. We hopen nu vooral dat het niet lang meer duurt. We hebben het dan niet over een stevige regenbui, maar over meer langdurige malse regen zoals in februari."

Zuinig omspringen met water

De Vlaamse Droogtecommissie komt morgen samen om de situatie te bespreken en zal mogelijk al maatregelen zoals captatieverboden adviseren die dan vervolgens door de provinciegouverneurs kunnen worden genomen. "Iedereen zal zuinig met water moeten omspringen", beseft Saenen. "Al willen we wel de boodschap meegeven dat je geen voeding kan produceren zonder water te gebruiken. Veel landbouwers hebben de voorbije jaren trouwens zelf al maatregelen getroffen zoals het aanleggen van waterbuffers of het veranderen van teelt.”

Lees ook:

Pak nu al de komende droogte aan in je tuin: experte Laurence Machiels geeft advies (+)

Droogste start van zomerseizoen in 119 jaar: “Oorlog om water is niet uitgesloten” (+)
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicole Vogelaere

  Merk het nu al dat er zeker 1 x per week 2 tractoren tot na middernacht door de straat denderen met hun tankwagens. DIe zijn reeds een voorraad aan het aanleggen. Waterputten staan hier ook al droog, moestuin houden is al 3 jaar opeen bijna onmogelijk. Straks gaan er weer verboden opgelegd worden, met natuurlijk weer de uitzondering voor de voetbalvelden, geld is al wat telt.

 • Guido Pintens

  diegenen die het maar niks vinden dat er een extreem tekort is aan water voor de boeren zullen binnenkort komen zeveren dat alle landbouwgewassen plots véél duurder worden. Wat zou je willen? Dat de boeren alles gratis leveren en niks verdienen? Ze werken zich allemaal uit de bocht om toch maar iéts te verdienen. Iets dat de "modale" vlaming maar normaal vindt ...

 • Jan Boden

  Dat zal uitdraaien op een droogtetaks, let op mijn woorden.

 • Danny Damiaens

  Verleden week op vtm,iemand van de boerenbond gaf uitleg over de droogte en waterschaarste en achter hem stond er een sproeisysteem volle bak water te sproeien op een akkerveld volop in de zon en wind!

 • LUDO SPRANGERS

  Ja er wordt al veel water op de pomp door de boeren. Volgende maand zal de regering wel met een voorstel komen dat de burgers hun auto niet mogen wassen en de gazon niet mogen sproeien.