Lamentabele toestanden in Belgische gevangenissen: Nederland wil verdachte van dodelijke steekpartij op Markt in Brugge niet overleveren

Het slachtoffer van de steekpartij, Mikey Peeters (19).
belga Het slachtoffer van de steekpartij, Mikey Peeters (19).
Een rechtbank in Amsterdam heeft beslist om de verdachte van de dodelijke steekpartij op de Markt in Brugge voorlopig niet over te leveren. Dat bevestigt zijn advocate Mieke Byttebier. De rechter heeft zijn bedenkingen bij de leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen.

Vrijdag 30 mei 2014 rond 5 uur kreeg Mikey Peeters (19) het in het centrum van Brugge aan de stok met twee jonge mannen. In een daaropvolgende schermutseling werd het slachtoffer door zes messteken getroffen. Eén dag later gaf Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B. zou de fatale steken toegebracht hebben, maar de jongeman van Tsjetsjeense origine is nog steeds voortvluchtig.

Steven V.G. werd meermaals vrijgelaten, maar belandde telkens weer in de cel door de schending van zijn voorwaarden. Ook een enkelband kon de verdachte blijkbaar niet deren. De Leuvenaar verdween enkele weken spoorloos en werd pas op 18 december in Amsterdam ingerekend.

Een rechtbank in Amsterdam moest zich vandaag buigen over zijn overlevering naar België. De zaak werd echter uitgesteld, omdat de rechter zich vragen stelt bij de leefomstandigheden in de Belgische gevangenissen. Om dezelfde reden werden in de zomer van 2017 al enkele gevangenen niet onmiddellijk overgeleverd door Nederland. Tijdens een debat in de Kamer bleek woensdag dat momenteel 125 gedetineerden in Belgische gevangenissen op de grond moeten slapen.

Het proces over de steekpartij zal sowieso nog niet onmiddellijk van start kunnen gaan. Het parket had in eerste instantie gevraagd om de verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor doodslag. De raadkamer volgde dat standpunt, maar het parket tekende zélf beroep aan. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof moeten alle moorden en doodslagen immers opnieuw voor het hof van assisen gebracht worden. De KI in Gent zal zich eind februari over de kwestie buigen. Op een assisenproces riskeren de verdachten 30 jaar opsluiting, voor de correctionele rechtbank is 20 jaar cel de maximumstraf. 
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Manten Kalle

  Als ik op vakantie ben, slaap ik toch ook op de grond, op een luchtmatras.

 • Gilbert Vermeersch

  Holland tikt ons nog maar eens terecht op de vingers. Ik was wel pro Geens want in samenwerking met T. Francken en J. Jambon levert hij goed en snel werk. Heb hem gisteren in het parlement gehoord, het was eigenlijk een nietszeggende bla-bla zonder verantwoordelijkheid op te nemen.. Hij blijkt een volwaardige tjeef gebleven te zijn..

 • Gerard Braeckmans

  Geens heeft niets bereikt wat betreft de verbetering van de toestanden in de gevangenissen, Geens heeft niets gedaan om het probleem met het personeel op te lossen, Geens heeft geen nieuwe gevangenissen gebouwd. Hebben jullie al gehoord van opstanden in de gevangenissen in nederland? Van stakingen van het personeel? Tekort aan plaatsen? Nee? Kijk dan eerst naar de eigen situatie.

 • daniel vanmechelen

  Iedereen gelijk voor de wet, dus alle bedden er uit.

 • Geert Minjauw

  criminelen moeten in luxe hun straf uitzitten terwijl in België dagelijks meer dan 125 daklozen op hun karton op de grond moeten slapen.... onder het motto van mensenrechten wordt criminaliteit beloond...