Lamentabele toestand voor kinderen in gevangenis Brugge: Kind en Gezin gaat kinderopvang ondersteunen

Stakende cipiers aan de gevangenis van Brugge.
Mathias Mariën Stakende cipiers aan de gevangenis van Brugge.
Kind en Gezin gaat in de gevangenis van Brugge, waar ook moeders met hun kinderen verblijven, de kinderopvang "zo maximaal mogelijk" ondervangen tijdens dagen waarop gestaakt wordt. Dat schrijft De Standaard woensdag en wordt door woordvoerster Leen Du Bois bevestigd aan Belga.

Naar aanleiding van de aanhoudende stakingsacties van de cipiers trok Serge Rooman, het hoofd van het opleidingscentrum voor penitentiaire beambten in Merksplas, vorige week aan de alarmbel. Hij had de gevangenis van Brugge bezocht en beschreef nadien in een brief de lamentabele toestand waarin de gedetineerden zich bevinden. "Tot mijn verbazing gelden deze omstandigheden ook voor gedetineerde moeders met kinderen", schreef hij. "De kleine kinderen zitten al deze dagen mee op cel."

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht de Brugse gevangenis en stelde vast dat door de staking de kinderopvang niet meer verzekerd kan worden. "Daardoor vallen veel bezigheden voor de kinderen weg. Ze kunnen bijvoorbeeld minder vaak naar de speeltuin of krijgen geen voorleesmoment of babymassage meer. Ze zijn hun normale ritme kwijt", zegt hij woensdag in de krant. In Brugge verblijven tien kinderen tussen 0 en 3 jaar bij hun moeder. Het is de enige gevangenis in Vlaanderen waar het probleem zich in die mate stelt.

Kind en Gezin komt nu met een oplossing. "We gaan er nu al langs met onze verpleegkundige en gezinsondersteunende dienst. De kinderopvang volledig overnemen, kunnen we niet, maar in afspraak met de gevangenisdirectie, die nu al initiatieven neemt met het beschikbare personeel, zal onze regio-assistent zo veel mogelijk uren proberen langs te gaan om de kinderen buiten spelmomenten aan te bieden."

Vanobbergen is tevreden met het initiatief, maar zou graag zien "dat er op langere termijn een uitgewerkte oplossing komt, zodat de kinderen niet meer in zo'n situatie terechtkomen".
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  De stakers malen niet om een kinderleven meer of minder. Hun eigen zwaar beroep gaat voor op alle andere belangen.

 • Fredien Vandervekens

  De "lamentabele toestand" van de kindjes is "veroorzaakt" door de "lamentabele mama's". De "mama's" genieten "hotel-faciliteiten" dankzij "onwettelijk gedrag". Gefinancieerd met "verplichte bijdragen" van de modale burger. Nu nog de "creche's" voor de kindjes. Actie van Kind en Gezin ! Wat verstaat die "club" onder "gezin" dan wel ? Ma Baker and kid's ?

 • Peggy Geerts

  Kinderen horen niet in de gevangenis bij hun moeder te worden opgesloten tot ze de leeftijd hebben van 3 jaar . Vrouwen verplicht de prikpil toedienen van de moment ze in de gevangenis terecht komen , zo worden geboortes in de gevangenis naar een minimum herleid . En àlle kinderen die nu nog mee opgesloten zitten , een overgangsperiode naar een pleeggezin voorzien en dan voorgoed gedaan met mama en kind in de gevangenissen . Beter voor àlle partijen !

 • Jan Verstrepen

  Kinderen mogen inderdaad niet het slachtoffer worden van de daden van hun ouders, maar die ouders zijn wel verantwoordelijk voor hun kinderen, maar hun slachtoffers hebben ook kinderen, en sommige van die misdadigers hebben de ouders van die kinderen vermoord en dan?

 • diane colman

  Ik lig daar ook niet wakker van... en wees gerust dat soort mensen zullen nog veel kindjes maken want het hoge kindergeld loert om de deur...