Lagere scholen kunnen weer open op 5 juni, kleuterscholen op 2 juni

Photo News
Vanaf 5 juni kunnen alle lagere scholen weer open, en dus niet op 2 juni, maar er is geen verplichting meer om vier vierkante meter per leerling te voorzien. Kleuters kunnen wel vanaf 2 juni naar school. Minister Ben Weyts is opgetogen: “Vorige week leken de versoepelingen voor het lager onderwijs nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na overleg met het Vlaamse onderwijsveld communiceerde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts afgelopen vrijdag het advies aan de scholen om vanaf 2 juni meer leerlingen in het kleuter-, lager en secundair onderwijs te laten terugkeren.

Die datum blijft dus hetzelfde voor de kleuters, voor de lagere scholen werd de datum dus verplaatst naar 5 juni. De beslissing komt er na de bijeenkomst van het Overlegcomité vanavond.

Het kleuteronderwijs kan alle leerjaren opnieuw voltijds opstarten vanaf dinsdag 2 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kinderen. De leerkrachten hoeven geen masker te dragen. Bij contacten tussen volwassenen wordt dat wel aanbevolen. Ook het respecteren van de veiligheidsafstand is hier niet vereist.

Elke klas wordt contactbubbel

Voor het lager onderwijs komt de heropstart er pas op 8 juni, met mogelijkheid tot proefdraaien vanaf 5 juni, maar wel met twee belangrijke versoepelingen. Er is geen verplichting meer om in de klas voor elke leerling vier vierkante meter te voorzien. Elke klas wordt een contactbubbel, ongeacht het aantal leerlingen. Op de speelplaats moeten de contactbubbels maximaal mogelijk gerespecteerd worden.

Leerlingen van de lagere school hoeven geen mondmasker te dragen. Voor het onderwijzend personeel wordt het dragen van een masker wél sterk aangeraden als de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

“Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen”, zegt Weyts. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen.”

Secundair onderwijs

Voor het Vlaams secundair onderwijs verandert er niets meer aan de afspraken die de onderwijspartners vorige vrijdag al gemaakt hebben. Vanaf 2 juni kan het tweede en vierde middelbaar twee dagen per week heropstarten.  De gemeenschappen kunnen wel beslissen om scholen de mogelijkheid te geven extra leerjaren te heropenen, laat premier Sophie Wilmes weten.

Het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen in juni nog enkele dagen uitgenodigd worden – met een minimum van één dag – om het schooljaar te kunnen afsluiten in hun vertrouwde klas. De norm van vier vierkante meter blijft gelden in het secundair onderwijs. Contactbubbels tellen maximaal 14 leerlingen. 

In het secundair onderwijs wordt naast personeelsleden ook leerlingen sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen. 

Minister Ben Weyts is opgetogen met het advies: “Vorige week leken de versoepelingen voor het lager onderwijs nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen.”
114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jess vandepitte

  Snap iets niet ! Een mondmasker werkt enke als tegenpartij hem draagt want dient voor andere te beschermen toch ? Waarom dragen leerlingen dan geen? Waarom dragen dokters er dan? Waarom verplichten jullie dat niet van dag 1 allemaal mondmasker of boete. Dan is er volgens mij geen lockdown nodig geweest . Als ik moest kiezen met masker iedereen weliswaar op correcte manier dan is voor mij de keuze rap gemaakt . Maar nee sommigen zien het als accessoire rond hun nek of maken er een drama van

 • Elsie Duppont

  Is het voor de lagere school dan weer continu les? D.w.z. de normale schooluren? Met voor- en naopvang?

 • Juul Vanbezien

  Ik vraag me af waarom de meeste mensen tegen Mr Weyts zijn. Zou het kunnen zijn dat een bepaalde bevolkingsgroep hun mouwen terug zullen mogen opstropen voor een 4 tal weekjes maar eigenlijk liever in lockdown modus gebleven was. Wat een gezaag en geklaag is dit altijd met die leerkrachten? Straks beginnen ze nog te staken. Ik ga niet veralgemenen maar daar zitten toch heel wat mensen die snel denken dat hun beroep eigenlijk een hondenstiel is maar niet tijdens de vakanties.

 • Jan Boden

  En als bij wonder schijnt iedereen hier viroloog te zijn geworden.

 • Paul Willems

  Schaf dat gedoe met mondmaskers op tram en bus dan ook maar af. Als het geen kwaad kan om onze kinderen zo bij elkaar in een klaslokaal te zetten, waarom dan al die beperkingen voor openbaar vervoer en horeca behouden.