Exclusief voor abonnees

Lachgas: de ‘onschadelijke’ partydrug die je leven kan verwoesten

Lachgas kan zowel op korte als lange termijn schadelijke gevolgen hebben.
Creative Commons 2.0 Lachgas kan zowel op korte als lange termijn schadelijke gevolgen hebben.
Het Limburgse parket bevestigt dat bij het dodelijke ongeval in Kortessem lachgas werd gevonden in de wagen, maar wil niet zeggen over welke hoeveelheden het gaat. Of het gebruik van lachgas mee aan de oorzaak van het ongeval lag, zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar wat is lachgas eigenlijk? En waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is lachgas?

Lachgas is een verdovingsmiddel dat onder meer door tandartsen wordt gebruikt. De kleine patronen worden ook gebruikt in onder meer slagroomflessen om de slagroom op te spuiten. Het gas duikt de laatste jaren op als ‘onschadelijke’ partydrug, maar blijkt helemaal niet zo onschadelijk. 

Wat doet lachgas in je lichaam?

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lut Cappelier

  Stellen dat het in ons land niet wijd verspreid is, is verkeerd. Men kan de achtergelaten buisjes letterlijk overal vinden... Er zullen weer ongelukken moeten van komen vooraleer het toegegeven zal worden.

 • Francine vanderstraeten

  Werd verleden jaar volledig onder narcose gebracht met lachgas met toevoeging van zuurstof voor rechtzettenvan schouder uit de kom, ik herinner mij niks meer van het begin van de interventie of het wanneer, een vriendin heeft mij moeten zeggen wat er gebeurd was en verbod van met de auto te rijden.

 • Tom Bogaerts

  Alcohol, de getolereerde hard drug die in België alleen al jaarlijks duizenden levens verwoest ... maar uiteraard beste Vlamingen, lachgas is zoveel gevaarlijker , om mee te lachen zulke redeneringen.

 • pieter pools

  Wij waren in Bogense Denemarken en stonden geparkeerd in een betaalparking ondergronds , toen we de ochtend daarop onze wagen gingen ophalen om naar het WK parcours te gaan vonden we werkelijk honderd van die buisjes , wij wisten niet wat dit was maar nu met dit hier te zien , weten we dat ook weeral , gelukkig niks aan de wagen ...zijn enkel komen snuiven blijkbaar maar geen vandalisme .

 • Paul Buckens

  Lachgas is een anesthetisch gas, dat wordt gebruikt bij verdovingen. Dus men kan ook buiten bewust zijn geraken.