Lachaert: “Vivaldi is écht niet mijn coalitie”

Egbert Lachaert.
BELGA Egbert Lachaert.
Als Egbert Lachaert volgende maand tot voorzitter van Open Vld wordt verkozen, zal dat een Vivaldi-coalitie niet waarschijnlijker maken. Dat bleek gisteren tijdens het eerste voorzittersdebat. “Ik stel geen exclusieven, maar mijn voorkeur blijft dat we N-VA en PS in een regering krijgen”, klonk het.

Bart Tommelein had gesuggereerd dat zijn tegenkandidaat een bocht heeft gemaakt. “Ik stel vast dat je een heel grote tegenstander was van paars-groen, en dat je nu toch een vrij grote voorstander bent van paars-groen-plus”, liet de burgemeester van Oostende optekenen op het debat van de Franstalige zender LN24. 

Lachaert schoot enkele maanden geleden de “rood-groen nota-Magnette” af, maar herhaalde de laatste weken dat zijn partij geen exclusieven stelt. Dat was ook de afspraak blijkbaar: omdat de voorzittersverkiezingen midden in de moeilijke onderhandelingen vallen, werd er afgesproken dat de kandidaten zich niet zouden profileren tegen deze of gene coalitie. “Ik hou mij daaraan, maar dat wil niet zeggen dat Vivaldi mijn coalitie is”, aldus Lachaert. “Totaal niet zelfs.” 
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Of... hoe een partij een gans nieuwe koers gaat varen omdat er een andere voorzitter is... Is de "liberale gedachte" dan plots veranderd?

 • Frans André Claerboudt

  Eens benieuwd als hij er nog zo gaat over denken, mocht hij verkozen worden? Open vld'ers zijn niet echt standvastig in hun overtuiging; vandaag liberaal & morgen socialist als hen dit iets oplevert...

 • Vandeweyer Tom

  Nog nooit zo makkelijk geweest. Kan perfect de taken verdelen, linkse partijen de sociale thema's, rechts het economische. Budgettair eens goede afspraken maken wat wel en niet samen. Men kan zelfs de uiterste mee in bad nemen. En de trein is vertrokken.

 • Vandeweyer Tom

  Eigenlijk is het nog nooit gemakkelijk geweest. Kan perfect de taken verdelen, linkse partijen de sociale thema's, rechts het economische. Budgettair eens goede afspraken maken wat wel en niet samen. Men kan zelfs de uiterste mee in bad nemen. De groenen noemen zich links, eindelijk zijn ze rechts. (camera's voor mensen te controleren)

 • Hendrik Goris

  Lea Van Heybeeck, imo mag je daar ook Somers bij rekenen. Allebei linksliberalen zoals Verhofstadt en Dewael.