Lachaert: "Nota De Wever-Magnette liet tekort oplopen met 15 miljard euro”

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
Simon Mouton Photo News Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
"We zitten al met een begrotingstekort van meer dan 20 miljard euro over twee jaar. Men ging daar nu met de nota De Wever-Magnette nog vlot 15 tot 16 miljard per jaar bijdoen. Sorry, maar dat wil ik mijn kinderen niet aandoen." Dat heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert gezegd bij ‘Terzake’ op Canvas. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De liberale voorzitter werd geïnterviewd over de gefaalde formatiepoging van Bart De Wever en Paul Magnette. "Paars-geel had kunnen lukken als men deze ochtend een keuze had gemaakt. Maar men wil ze niet maken en men wil een spel spelen tussen partijen om ze te verdelen", zei Lachaert.

De Open Vld'er was naar eigen zeggen verrast door de meeting van deze ochtend. "We hadden eigenlijk verwacht dat men een opening naar ons zou maken. Dat was totaal niet het geval", zei hij.

“Het kon niet linkser meer”

Het kon volgens Lachaert niet linkser dan de nota die nu voorlag. "Ik zie dezelfde rode sociale saus als in de eerste nota van Magnette. En daar wordt nog iets anders aan gekoppeld dat nog slechter is, namelijk het nog ingewikkelder maken van onze staatsstructuur. We hebben bij de coronacrisis gezien wat voor gevolgen dat heeft. En dat wil men nu nog eens doen voor justitie, politie, sociale zekerheid,..."

Ook in het VTM Nieuws had Lachaert zijn ongenoegen al getoond. “Inhoudelijk hebben we de boodschap gekregen dat er aan die tekst niet veel meer te wijzigen was. Op die manier bouw je geen coalitie.”

“We zijn geen aanhangwagens”

“Ik vond het vrij hallucinant dat er ons deze ochtend geen enkele opening gelaten werd. Zo was er bijvoorbeeld maar één extra partij welkom in hun bubbel van vijf. Je kan niet verwachten dat coalitiepartners enkel als aanhangwagens dienen. Ik begrijp trouwens niet dat men er een afvalrace van beginnen maken is. Dat heeft het klimaat vergiftigd.”

Desalniettemin zal Lachaert dit weekend toch de telefoon opnemen als er gebeld wordt. "Er zijn nog altijd verschillende scenario's mogelijk. En er is een heel duidelijke deadline, want premier Sophie Wilmès moet op 17 september naar het parlement om het vertrouwen te vragen.”

Lees ook: Carl Devos: “Nu nieuwe verkiezingen? Ze zullen nog eerder wereldrecord regeringsvorming verbreken” (+)
145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  In tegenstelling tot NVA heeft OVLD nog altijd niet begrepen dat de Vlaamse en Waalse kiezers hun besparingsbeleid hebben afgestraft. PS: Iedereen weet dat besparen in tijden van crisis de economie verder doet krimpen.

 • Luc Van Bogaert

  N-VA wil België met een enorme schulden opzadelen om achteraf te gaan roepen dat België niet werkt.

 • Raoul Rouma

  Niet moeilijk hoe onze kleine De Croo met het geld gegooid heeft. Dus nieuwe verkiezingen en maak U sterk om deze dan te overleven dan kun je misschien weer terug meespelen met de grote jongens/meisjes.

 • Domien Catrysse

  Mr Lachaert misschien moet je aan je kroost eens uitleggen hoe het komt dat een aantal zelfstandigen ten onrechte een sluitingspremie van 4000 per maand hebben gekregen en in die maanden toch een omzet van 80 procent hebben gedraaid . Tracteren met iemand anders geld om stemgewin is bijzonder gemakkelijk .

 • Vloebergs Jan

  Ik heb het helemaal gehad, geen intresse meer. Binnen enkele jaren de braindrain van Belgie. De grote leegloop komt over vijtien tot twintig jaar als de balans helemaal verstoord is. Het was nu of nooit en blijkbaar is het nooit geworden.