Labille neemt niet deel aan verkiezingen volgend jaar

PHOTO_NEWS
Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zal niet deelnemen aan de volgende verkiezingen. Dat staat te lezen op zijn Facebookpagina. Hij wil wel zijn partijgenoten bij de Luikse PS helpen om de bijzonder moeilijke kiesstrijd te winnen.

Labille is nog maar acht maanden minister. Hij kwam binnen de regering de plaats van Paul Magnette innemen toen die voorzitter van de PS werd. De keuze voor Labille kwam als een verrassing. Labille is geen verkozene, maar wel een topfiguur binnen de Franstalige socialistische familie. Hij was jarenlang topman van de socialistische mutualiteiten en bekleedde tal van mandaten. Waarnemers beschouwen hem als een technocraat.

Labille had bij zijn aantreden laten verstaan dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezingen. Maar dossiers als de NMBS en de loonplafonds voor topmanagers plaatsten de Luikenaar de voorbije maanden vaak in de kijker. Sommigen vroegen zich af of hij toch niet de nieuwe ster aan het Luikse PS-firmament zou worden. Dat zorgde dan weer voor geruchten over spanningen met andere Luikse PS-toppers, zoals Waals minister Jean-Claude Marcourt, de Luikse burgemeester Willy Demeyer en PS-parlementsleden Alain Mathot en Frédéric Daerden.

Vandaag moesten de kandidaturen voor een plaats op de Luikse PS-lijst binnen zijn. Labille zegt nu dat hij niet opkomt. "Zoals ik bij mijn aantreden heb gezegd, zal ik mijn kandidatuur niet indienen. Ik denk heel eerlijk dat ik veel meer van nut kan zijn als ik actief de verschillende Luikse socialisten steun in hun campagne", luidt het.