Laatstejaarsstudenten verpleegkunde krijgen eenmalige onkostenvergoeding voor stage

Beeld ter illustratie.
Benoit De Freine Beeld ter illustratie.
De stages van de laatstejaarsstudenten in de bachelor verpleegkunde worden eenmalig vergoed. Dat heeft Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) donderdag gezegd in het parlement na vragen van Koen Daniëls (N-VA), Brecht Warnez (CD&V) en Hannelore Goeman (sp.a). De studenten krijgen 1.000 euro voor hun onkosten.

De vorige Vlaamse regering had een vergoeding in het vooruitzicht gesteld om de verlengde studieduur te compenseren. De 1.000 euro wordt eenmalig uitgekeerd aan de generatie die nu afstudeert. Het gaat om de eerste lichting die vier jaar heeft gedaan over de opleiding. In het laatste jaar moesten ze daarvoor 800 uur stage uitvoeren. De studenten moeten vaak zelf instaan voor vervoersonkosten of zelfs werk- en beschermingskledij. 

Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) rechtvaardigt onder meer de coronacrisis een extra duwtje in de rug.
"Belofte maakt schuld", zegt Ben Weyts. "Maar evengoed moeten we de opleiding aantrekkelijk houden en dus voorzien in een onkostenvergoeding voor de stage." De regering wil daarom samen met de werkgevers een permanente onkostenregeling uitwerken. "We willen een structurele oplossing uitwerken zodat deze studenten in de toekomst altijd recht hebben op een compensatie voor hun onkosten", voegt Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) toe.

Lees ook: Nog geen diploma maar deze studenten verpleegkunde draaien al volop mee: “Nu besef ik: dit is de job van mijn leven”(+)

CD&V wil stages verpleegkundigen vergoeden
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jana Bertels

  Correctie 900 uur stage en volledig ingezet worden als werknemer... want "je was normaal toch al afgestudeerd" handig voor ziekenhuizen zo een gratis werkkracht. Zij mogen hier dus zeker ook hun centje bijdragen. Voor het extra jaar krijgen we 0,0 meer ...louter een verplicht extra jaar inschrijvingsgeld en inkomstenverlies om het zelfde diploma als ervoor te bekomen.

 • Helene Van der Heyden

  Ik ben 58 jaar geleden afgestudeerd wij deden dagelijks stage voor en na de les eike 14 dagen een we 1week met kerst 1 week met Pasen.Wij wisten ook perfect hoeverpleging werkte.We deden alle afdelingen en het laatste jaar hadden we de verantwoordelijkheid voor een volledige gang.Wij studeerde 3 jaar maar konden volledig ons plan trekken.Nu een jaar bij voor stage en zoals op veel plaatsen heel erg beschermd.Ldat zijn berichten berichten die ik hoor uit de praktijk.

 • Kurt Van Nuffel

  Hoe is het mogelijk. Verpleegkundigen die een hele loopbaan en opleiding niets gekregen hebben en het beste van zichzelf gegeven hebben, 300 euro. Studenten die begin loopbaan staan, nog geen onkosten, nog thuis wonen,... 1000 euro? Wat is er nog fair!

 • Gino Denil

  Stage lopen voor hen is gewoonlijk hard werken. Daar wordt danig misbruik van gemaakt in de onderbemande zorgsector. Niet meer dan billijk dat hun onkosten vergoed worden. Ze zouden zelfs een vergoeding moeten ontvangen voor de geleverde prestaties. Het is onwettig om mensen te verplichten om gratis te werken. Dat moet niet omzeild worden door het een stage te noemen.

 • Melissa Goris

  Wat een onbeschofte reacties.. Kindergeld etc telt niet voor elke student er zijn ook volwassenen die hieraan deelnemen met een gezin bijvoorbeeld! De 4de jaars studenten draaien een volledig schooljaar mee als volledige werkkracht dus ik denk dat dit dan wel meer als normaal is ondanks de gratis werkkracht een heel jaar door en de kosten zoals parking, vervoer, ... Denk 1st na voor je zulke commentaren geeft!!