Laatste uren zijn geslagen voor biljet van 500 euro

EPA
Zoals gepland gaan de centrale banken van de eurozone vanaf januari geen biljetten van 500 euro meer uitgeven, wegens een te kwalijke reputatie. Duitsland en Oostenrijk krijgen evenwel wat uitstel.

"Vanaf 27 januari zullen 17 van de 19 nationale centrale banken geen biljetten van 500 euro meer uitgeven", aldus de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale banken van Duitsland en Oostenrijk stoppen daar pas op 26 april mee.

De beslissing van de ECB dateert al van mei 2016. Het biljet van 500 euro kan "illegale activiteiten faciliteren", klonk het toen.

521 miljoen biljetten in omloop

Volgens de ECB blijven de bestaande bankbriefjes van 500 euro een wettelijk betaalmiddel en kunnen ze dus nog steeds worden gebruikt om te betalen, behouden ze altijd hun waarde en kunnen ze ook voor onbeperkte tijd ingewisseld worden bij de centrale banken. In november waren er nog bijna 521 miljoen biljetten van in omloop.

In de praktijk is het al van 2014 geleden dat nog biljetten van 500 euro van de drukpersen rolden. Sindsdien wordt aan de vraag voldaan door de biljetten in omloop en in stock.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Brackx

  Mensen een biljet van 500 € is gewoon niet werkbaar, ons hoogste biljet van 10.000 BEF kon je al moeilijk kwijt in de winkels vroeger. Het was gewoon weer een eis van den Duits bij de invoering van de EUR, wir haben 1.000 Mark = 20.000 BEF = 500 € simpel....

 • Jan Baroen

  De Euro in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en nog nooit hebben wij zoveel voor brandstof moeten betalen, wat trouwens in dollar gerekend wordt. Het is maar dat men het weet dat Europa heel veel geld kost en dat ze het ergens vandaan moeten halen, met name bij de burger. Knikken en slikken moet de bevolking doen en voor de rest zwijgen!

 • Miek Dirickx

  Dit is eigenlijk een reusachtige overwinning van de "illegale praktijken." De centrale banken en de politiek doen een knieval en ambeterent weer iedereen om zogezegde "illegale praktijken "te boycotten.

 • Frans Peeters

  Enkel om alle uitgaven te kunnen controleren en zo te kunnen belasten

 • Laetitia Dubois

  Nee Jan Hertogs, de euro is met 15% gestegen in 20jaar, ter herinnering het was 1 euro voor 1 dollar nu is het 1,15 dus 15% meerwaarde. Het is de sterkste munt op aarde en brengt enorm veel economische stabiliteit in Europa. Zeker en vast een groot plus punt die alle Europeanen rijker gemaakt heeft.