Laatste klimaatmars wordt toch niet de laatste

Voor de 20ste en voorlopig laatste klimaatmars van Youth for Climate zijn 7.500 betogers op straat gekomen in Brussel. De betoging maakt deel uit van een tweede ‘global strike for future’, of wereldwijde klimaatstaking. Normaal zou het de laatste klimaatmars worden, maar volgens Kyra Gantois zullen er in de toekomst wellicht nog acties volgen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Twee dagen voor de verkiezingen sloot Youth for Climate, samen met Students for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Workers for Climate of Teachers for Climate, een voorjaar van protesten af met een laatste oproep aan de politici en komende regeringen om van het klimaatbeleid en de toekomst van de planeet een absolute topprioriteit te maken.

De Brusselse Kunstberg liep vanaf 11 uur meteen goed vol. Tussen het volk duiken vlaggen op van verschillende politieke partijen en organisaties als Amnesty International, Natuurpunt, Bos+ en Greenpeace. Activisten van Greenpeace zorgden ervoor dat het Europakruispunt aan Brussel-Centraal volledig in grote spandoeken met klimaatslogans gehuld werd.

Het eindpunt van deze de "global strike for future" was de site van Tour & Taxis. Daar werd gespeecht en volgt een groot feest, ‘Make Noise for Climate’. Er zijn optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours.

Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever een van de bezielsters van Youth for Climate, kondigde vanochtend al aan dat deze actie waarschijnlijk niet de laatste wordt. "Dat zal niet meer aan het ritme van één per week zijn, wellicht één keer per maand", zegt Gantois. Hoe die acties er zullen uitzien, daar wordt de komende maanden volop over gebrainstormd. 

Lees ook: Kyra Gantois wil net als Anuna uitgenodigd worden bij ‘Gert Late Night’: “Ik doe evenveel werk”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Ah ja, ze moeten eerst 2-3 maand vakantie nemen op kosten van hun ouders. Want ze zijn o zo moe !!!

 • Dan Midden

  hebben ze hun 340 miljoen subsidie van de EU al opgedaan en wachten ze op een nieuwe schijf om de burgers een "klimaat geweten" te schoppen. Snappen ze zelf niet dat de EU dit enkel deed om de aandacht af te leiden van identiteit, veiligheid en migratie die de EU burgers nopen op rechtse partijen te stemmen? Hoe naïef zijn die kinderen eigenlijk dat ze dat niet doorhebben?

 • Guy Dupont

  Hopelijk zijn ze allemaal voorbereid op 'het zwarte gat' en kunnen ze voorkomen dat ze op de lange wachtlijsten van speciale zorg belanden. Kunnen ze nu eindelijk eens dingen doen die er echt toe doen!

 • Frans Peeters

  Alles gemobiliseerd dan is dit toch weinig

 • Ronny Cuypers

  Betogen voor het klimaat en daarna massa's energie verbruiken tijdens een groot feest met vele optredens? Gelukkig zijn er ook jongeren, ouderen, opa's, oma's, mama's, papa's, enz... Die verder kijken.