Laaggeschoolde echtparen scheiden vaker

ANP XTRA
Wanneer minstens een van beide partners hoogopgeleid is, wordt er minder snel gescheiden. Dat blijkt uit sociologisch onderzoek van de KU Leuven, schrijft De Standaard vandaag.

Een diploma blijkt dus niet enkel een troef op de arbeidsmarkt, stelden sociologen Jan Van Bavel en Lindsey Theunis vast. De twee bekeken hoeveel van de ongeveer 460.000 huwelijken tussen 1986 en 2001 vijf jaar later nog standhielden.

De meest stabiele huwelijken waren die waarin beide partners hoogopgeleid zijn. Maar ook als slechts een van de partners hoogopgeleid is, blijkt dat al voordelen te bieden. Kijk je enkel naar de vrouw, dan scheiden laagopgeleide vrouwen vaker dan hoogopgeleide.

Rolpatronen

De onderzoekers zien meerdere verklaringen. "In de meer 'traditionele' huwelijken, waarbij de vrouw lager opgeleid is dan de man, spelen de klassieke rolpatronen nog sterk, wat botst met veranderende verwachtingen", leggen ze uit in De Standaard. "Daarin een nieuw evenwicht vinden, vergt flexibiliteit en een open houding en de verwachting is dat hogeropgeleiden daar beter in slagen."

Een andere mogelijke verklaring is dat er meer vrijgezelle hoogopgeleide vrouwen dan mannen zijn. "Vindt de vrouw een hoogopgeleide partner, dan is ze zich er mogelijk van bewust dat het na een scheiding misschien niet meer eenvoudig is om opnieuw een 'gelijke' te vinden."
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mohamed Kabbal

  Dan rest mij de vraag waarom vroeger niet veel scheidingen waren als nu. Het onderzoek is larie. De meeste mensen zijn veeleisend en het ik primeert op alles en we denken zelden of niet aan de medemens en hiervoor bestaat helaas geen opleiding en diploma.

 • Marlies Schoefs

  Wat een larie

 • Marc Van Orshaegen

  hebben jullie nu echt niks anders om over te zeveren? los dan dit raadseltje op: het is zwaar het hangt in een boom en in de winter heb ik er warmte van?

 • Carl Parker

  Niet iedereen krijgt de kans om te studeren. Maar trouwen met een laaggeschoolde is ook een raadsel.

 • Gerd Peeters

  Wat een onzin is dit nu weer?Ik heb een opleiding kleding gehad en mijn man handel, en we zijn na 39 jaar nog altijd getrouwd met elkaar. Hou jullie bezig men zinnige dingen, inplaats van onnozele dingen.