Kyra Gantois denkt eraan nieuwe klimaatbeweging op te richten

Kyra Gantois (g) et Anuna De Wever (d)
Photonews Kyra Gantois (g) et Anuna De Wever (d)
In een emotioneel bericht op Twitter liet Kyra Gantois (20) deze week weten uit Youth For Climate te stappen, de organisatie die ze eind vorig jaar met Anuna De Wever opzette en die dit jaar uitgroeide tot een internationale milieubeweging. In ‘Generation M’ bij MNM licht Gantois haar beslissing toe en kijkt ze vooruit. Zo speelt ze met het idee om een nieuwe klimaat beweging op te richten: “Een beweging waarbij jongeren verenigd worden”, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik voelde me al langer niet goed in de groep, ik dacht dat het wel zou beteren, maar dat gebeurde niet. Toen dacht ik dat het beter was om er mee te stoppen”, zegt Gantois die in haar Twitterbericht al losliet dat het al langer niet meer boterde tussen haar en Anuna De Wever, die inmiddels tot boegbeeld van de beweging is uitgegroeid. 

Ook miste ze erkenning voor al het werk dat ze achter de schermen verzette en had ze het gevoel buitengesloten te worden en niet voor haar mening uit te kunnen komen. “Ik zat er al een maand mee in mijn hoofd, maar de druppel was op Pukkelpop. Bij de vlaggenhistorie heb ik een mening gegeven, daarna was er een gesprek met Anuna waarin beslist werd dat ik niets meer in de media mocht zeggen.”

Dat gaf de doorslag voor Gantois, die kort daarna besloot zich terug te trekken uit de beweging. Daarvoor ging ze niet over een nacht ijs, want ondanks alles is ze nog steeds zeer begaan met het klimaat. “Ik heb me de laatste dagen ook al wel eens slecht gevoeld omdat ik nu niet zeker weet wat te doen”, vertelt Gantois bij Generation M. Ze wil zeker nog eens privé met De Wever samen gaan zitten om alles uit te praten. “Het is absoluut niet de bedoeling dat het een welles-nietesspelletje wordt. Ieder heeft haar eigen verhaal. Ik wil zeker nog aan de tafel gaan zitten om het te bespreken.”

Nieuwe beweging

Gantois had verwacht dat haar vertrek uit Youth For Climate geruisloos zou verlopen, maar daar vergiste ze zich in. “De dag erna zat ik aan zee om te ontspannen maar daar is niet veel van gekomen”, vertelt ze. Ze werd platgebeld door journalisten. “Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben”, zegt ze. Toch is ze opgelucht. “Sinds ik er uit ben gestapt, heb ik terug het gevoel dat ik weer mezelf kan zijn.”

De jonge vrouw speelt nu met het idee om nu zelf een nieuwe beweging op te starten waarbij jongeren meer inspraak krijgen. “Een eigen beweging met activiteiten waarbij jongeren verenigd worden, kunnen debatteren en ook concrete acties organiseren zoals het strand opruimen. Het is in elk geval géén tegenbeweging.”
250 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Delaere

  Dat ze het dan bewijst! Tot nu toe geeft ze alleen maar bewezen dat ze een jaloerse puber is die niet kan omgaan met belangstelling.

 • felix strackx

  Maar meiske toch, wees niet naïef en steek uw tijd in iets nuttigs.

 • Jo Hendrik

  Waarom stopt dit niet ? Het is zinloos en storend al die marsen en optochten Het probleem is gekend al die marsen gaan niets veranderen En ook Groen zal hopelijk niet in de regering komen , dus politiek heeft het ook geen zin meer

 • MYRTHE PASS

  Ik kan het mij goed inbeelden, dat dominante Anuna met andermans pluimen ging lopen. Het botert met Anuna en de meerderheid van de bevolking niet.

 • Moehmena Rahous

  Kyra, goeie timing: terwijl Anuna op zee is, uit de persbelangstelling, snel de media-aandacht grijpen en in de spotlights gaan staan. Goeid raad : stop die CO2-onzin. Verleg de accenten naar ons milieu, ter land, zee, lucht ruimte; naar de vergroening, meer bomen, minder kap; naar de vervuiling met plastiek; naar minder vervuilende energie, zoals moderen kernenergie en waterstof in combinatie met windmolens.