Kyra en Anuna zetten deze vrijdag orgelpunt aan voorjaar van klimaatmarsen

Kyra Gantois en Anuna De Wever, afgelopen vrijdag in Brussel: Foto rechts: klimaatspijbelaars in februari.
photo_news - belga Kyra Gantois en Anuna De Wever, afgelopen vrijdag in Brussel: Foto rechts: klimaatspijbelaars in februari.
In Brussel vindt komende vrijdag 24 mei, twee dagen voor de verkiezingen, de tweede wereldwijde klimaatstaking of ‘global strike for future’ plaats. Het wordt het voorlopige orgelpunt van een voorjaar waarbij jongeren elke week op straat kwamen om een sociaal rechtvaardig, bindend en ambitieus klimaatbeleid te eisen. “Iedereen praat over het klimaat, bedrijven zijn ermee bezig”, blikt mede-initiatiefneemster Kyra Gantois, moe maar tevreden terug. 

Om zoveel inzet en engagement te vieren, wordt de klimaatmars van komende vrijdag afgesloten met een groot feest 'Make Noise for Climate’ aan Tour & Taxis. Naast toespraken zijn er optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours. De eerste ‘global strike for future’ van 15 maart bracht zo'n 30.000 manifestanten op de been in de straten van Brussel. Of dat aantal nu opnieuw wordt gehaald, is maar de vraag. Veel scholieren en studenten staan op het punt om aan hun examens te beginnen of zitten er al in.

Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever één van de bezielsters achter de reeks klimaatmarsen, blikt moe maar tevreden terug op de voorbije maanden. "We zijn erin geslaagd om klimaat opnieuw op de politieke agenda te plaatsen", zegt ze. "Iedereen praat erover, bedrijven zijn ermee bezig." Op politiek vlak heeft er echter maar weinig bewogen. "Het is waar dat binnen de politiek er inderdaad niet echt iets veranderd is.”

Vanaf september komen er zeker opnieuw acties

Kyra Gantois

Gantois is er dan ook van overtuigd dat de klimaatmars van vrijdag maar een voorlopig einde is. “Vanaf september komen er zeker opnieuw acties. We kunnen nu niet zeggen 'klaar ermee'. Dat zal niet aan het ritme zijn van één keer per week, wellicht eerder één keer per maand, maar we gaan door." Hoe die acties er zullen uitzien, daarover wordt de komende maanden volop gebrainstormd.

Medio maart waren er in heel wat steden in de voormiddag lokale acties, waarna de jongeren naar Brussel afzakten voor de "grote" betoging. Die zijn er nu - wellicht met de examenkoorts in het achterhoofd - veel minder. In Antwerpen blazen de lokale afdelingen van Youth for Climate en Students for Climate vrijdag om 10 uur wel verzamelen. Het traject gaat van het Theaterplein in de binnenstad tot aan het Koningin Astridplein, naast het station Antwerpen-Centraal.

In Brussel haakt het burgercollectief Filter Café Filtré, dat ijvert voor schone lucht, zijn karretje aan. De burgerbeweging roept alle scholen en instellingen op om 's ochtens dansend en met zoveel mogelijk mensen de straat af te sluiten en zo mee het startsein te geven voor de "global strike for future".

Vakbonden

Net zoals in maart had Youth for Climate de drie vakbonden in ons land opgeroepen om deel te nemen aan de klimaatstaking. De christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond ACLVB laten weten de manifestatie te ondersteunen, maar koppelen daar geen stakingsaanzegging aan. De socialistische vakbond ABVV liet het aan de verantwoordelijken van de diverse centrales om uit te maken hoe zij hun militanten het best konden vrijmaken. De Algemene Centrale, de grootste binnen het ABVV, heeft opnieuw een stakingsaanzegging ingediend, ABVV Horval (horeca en voeding) heeft dat niet gedaan.

Voorlopig komen op 1.279 plekken in 108 landen mensen op straat om actie te eisen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Dat aantal kan de komende dagen nog oplopen.

Greta Thunberg

Drijvende kracht achter de "global strike for future" is Greta Thunberg. De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste begon in augustus vorig jaar elke vrijdag voor het parlementsgebouw in Stockholm te staan met haar bord met het opschrift "Skolstrejk för Klimatet" en is intussen uitgegroeid tot de heldin van een generatie klimaatspijbelaars. Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar en stond vorige week nog met haar foto op de cover van Time Magazine.
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Ludo,u maakt graag karikaturen van bepaalde uitspraken en vooral smerig terwijl u zelf weet dat dit CO-2 'zien' bij wijze van spreke was.Alles is voor sommigen goed om positieve initiatieven ten gronde te richten. Dit soort mensen noemt men TROLLEN.

 • Ludo Wouters

  Iemand die spijbelt en die CO2 kan zien wordt genomineerd voor een Nobel prijs. Het is ver gekomen. Nobel draait zich om in zijn graf.

 • Marcel Willems

  Afgunst en kritiek zijn hier het moto.Maar de betogers moeten niet de oplossingen brengen ,enkel de politiek wakker schudden dat ze er werk van maken Wat wil men ,de jongeren die betogen voor positieve zaken of een bende oproerzaaiers die gesteund zijn door bepaalde politieke strekkingen.Ook hier lees ik geen voorstellen omtrent klimaatverbeteringen

 • william Masson

  En lopen er nog steeds nog mensen rond die geloven det dit niet door groen georchestreerd is ?

 • HUGO VERLOT

  Eindelijk propaganda voor groen moet stoppen. Calvo laat zich ondertussen rustig rondrijden met een chauffeur in plaats van zoals het de groenen zou betamen zich met het openbaar vervoer te verplaatsen.