Kwart van leeflonen wordt onder voorwaarden uitgegeven

Iedereen die sinds november vorig jaar een leefloon wil krijgen, moet een contract met voorwaarden voor hun uitkering ondertekenen.
thinkstock Iedereen die sinds november vorig jaar een leefloon wil krijgen, moet een contract met voorwaarden voor hun uitkering ondertekenen.
Belgische OCMW's hebben in acht maanden tijd met 45.650 leefloontrekkers een contract afgesloten waarin de voorwaarden voor een uitkering vastliggen. Dat blijkt uit de beleidsnota van minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR), bericht De Tijd vandaag.

Iedereen die sinds november vorig jaar bij het OCMW aanklopt voor een leefloon, moet zo'n contract tekenen met individuele afspraken over het re-integratietraject. Wie de afspraken niet naleeft, riskeert zijn uitkering te verliezen.

Inspanningen
Van alle leefloontrekkers zit een kwart in het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI). Dat legt op maat vast welke inspanningen de uitkeringsgerechtigde moet doen om aan werk te geraken. Het kan gaan om het volgen van bepaalde opleidingen of het uitvoeren van gemeenschapsdienst.
De maatregel van de regering-Michel poogt een halt toe te roepen aan het stijgende aantal leefloners en probeert hen sneller aan het werk te krijgen.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Billen

  vroeger moesten ze nog bewijzen dat ze bloemkool met witte sous konden maken !

 • edwin Lauwereins

  En drie kwart verdwijnt zonder enige voorwaarde in de zakken van buitenlanders die met ons landje totaal geen voeling hebben. Voila werk maar tot uw 67.

 • Jos Temmerman

  Al wat hier binnenkomt voor asiel krijgt een leefloon en alle voordelen die je maar kan inbeelden.

 • Jos Temmerman

  En hoeveel in totaal krijgen een leefloon ,je zou verschieten denk ik.

 • Dan Midden

  dus 3 kwart krijgt geld zonder enige voorwaarde en kan dus bvb perfect in het buitenland een of andere jhad voeren! Hoog tijd om iedereen die subsidies of sociale voordelen krijgt ook voorwaarden op te leggen. bvb sociale woning enkel mits inzage in bankuittreksels zodat men inkomsten kan zien, en beperking van wagenpark dus geen dikke audi/bmw nieuwe mobilhomes en ander fraais meer op de oprit! leefloon en dop: 2 keer per dag stempel halen