Kwart van langdurig zieken kan terug naar oude baan

Thinkstock
Bijna een op de vier langdurig zieken voor wie een re-integratietraject is opgestart, kan terugkeren naar zijn oude werkgever. In hun geval is een andere functie in het bedrijf mogelijk of volstaan aanpassingen aan de jobomschrijving. Dat blijkt uit cijfers van Co-Prev, de organisatie van de preventiebedrijven die de integratietrajecten uitvoeren, waar De Tijd vandaag over bericht.

Voor een op de tien zieke werknemers is een terugkeer voorlopig niet aan de orde, maar moet binnen de twee maanden een nieuwe evaluatie worden gemaakt. Zeven op de tien onderzochte werknemers blijken evenwel niet naar hun werkgever te kunnen terugkeren. Dat betekent dat hun bedrijf het recht heeft om hen zonder opzegvergoeding te ontslaan. 

"Ontslagmachine"

Volgens de christelijke vakbond ACV helpt de re-integratie maar weinig langdurig zieken aan werk en is het vooral een 'ontslagmachine'. "Het wordt bedrijven wel heel gemakkelijk gemaakt om zieke werknemers te ontslaan", zegt expert Herman Fonck. De werkgeversorganisaties op hun beurt vragen meer begeleidende maatregelen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  En de rest hun C4 en die terug keerden na enkele maand het gaat dan toch niet, C4 of wat dacht je ze kunnen ze goedkoop op straat schoppen.

 • james vroman

  en van hun oude baan naar langdurig ziek...

 • Jef Vermeulen

  Laat ze gemeenschapsdienst die vuile profiteurs net zoals de langdurig werklozen. Wat een schande. Jaren offert een mens zijn leven op om te gaan werken. Als je pech hebt werkloos of ziek te worden, krijg je helemaal geen kansen meer vanaf een bepaalde leeftijd. Tenzij je natuurlijk bij de overheid "werkt".

 • Luc Houben

  Men moet een onderscheid maken ts ambtenarij en privé. Bij deze laatste kan bijna niemand hertewerkgesteld worden!

 • guy perain

  Tja...Waarschijnlijk is het een stuk goedkoper om een zieke te ontslaan dan hem te ''onderhouden'' om niets te doen hé??