Kwart van de verkeersdoden is ouder dan 65 (Vias institute)

iStock
Eén op de vier verkeersdoden in ons land is een senior. Tien jaar geleden was dat nog één op de zes. Per afgelegde kilometer is het risico om zwaargewond te worden of te sterven vier keer hoger voor oudere personen in vergelijking met alle andere weggebruikers. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Vias institute.

Vorig jaar kwamen 151 personen ouder dan 65 jaar om het leven. Senioren met de wagen hebben een verhoogd risico om gewond te raken of te sterven in een ongeval, zeker als ze ouder zijn dan 75. Het risico is even groot als dat voor bestuurders tussen de 18 en 24 jaar. Het risico om iemand anders zwaar te verwonden, is voor senioren wel veel lager dan voor jongeren.

Het verhoogde risico bij oudere weggebruikers komt vooral doordat ze kwetsbaarder zijn. Bij oudere mensen breken de botten gemakkelijker en verwondingen genezen moeilijker. Een derde van de zware ongevallen met een autobestuurder boven de 65 jaar wordt veroorzaakt door een medisch probleem: hartinfarct, flauwvallen door een te laag bloedsuikergehalte, desoriëntatie ...

Vias institute benadrukt het belang van een leesbare infrastructuur, zoals overzichtelijk aangelegde kruispunten, om de verkeersveiligheid te verbeteren. Bij de aanschaf van een wagen door senioren zijn bepaalde rijhulpsystemen aanbevolen, zoals dodehoekdetectie, antibotssystemen of een automatische versnellingsbak, op voorwaarde dat de senioren voldoende uitleg krijgen om hiermee goed om te gaan. 

Vias institute is geen voorstander van een verplichte medische screening vanaf een bepaalde leeftijd, omdat dit stigmatiserend is en de verkeersveiligheid niet noodzakelijk verbetert. Een rijgeschiktheidsevaluatie door de huisarts bij de vernieuwing van het rijbewijs ziet Vias institute wel zitten.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan vankeirs

  Volgens mij zijn dit ferme leugens.Ik ben zelf 66 en in mijn vriendenkring is het zeldzaam dat iemand betrokken raakt in een ongeval(met auto) in fout.Waar halen ze al deze waanideeen dat ouderen onvoorzichtig zijn.Integendeel!

 • Jan Van Rompaey

  Moeten ze misschien verplicht thuiszitten? Om plaats te ruimen voor de jongeren? De oorzaak is natuurlijk de elektrische fiets die veel te snel kan rijden. Ze vliegen voorbij mijn deur. Ze hebben precies geen tijd genoeg als bruggepensioneerden en gepensioneerden.

 • rik lagrou

  Het is dat aan de dokters om hun rijvaardigheid te laten stoppen indien ze suiker of ander hebben die gevaar kan zijn Maar hoeveel gaan uit hun eigen stoppen wanneer op hun medicatie staat niet rijden met wagen Zelfs al ben je maar 30jaar!!

 • Daisy Vanreet

  En hoeveel van die verkeersdoden hebben met moto's en brommers te maken? Iedere zomer tientallen. De moto is een killer.

 • François Vande Wynckel

  En die resterende drie kwart, welke groep is dat? Ongevallen zullen altijd gebeuren, maar ik weet zeker dat de meeste ouderen bezadigde chauffeurs zijn. Sla gewoon eens de krant open op maandag, dan weet ge welke groep het meest vertegenwoordigd is.