Kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave doen

Thinkstock
Een kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave (van 1.100 euro) doen. Ook een week vakantie buitenshuis kan een kwart van de Belgen zich niet veroorloven. Dat blijkt uit de jaarlijkse EU-SILC-enquête, in België georganiseerd door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. 

Ruim één op de vijf Belgen leeft in een huishouden dat naar eigen zeggen moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl 5 procent geconfronteerd wordt met een toestand van ernstige materiële deprivatie. In 2016 was dat 6 procent.

Materiële deprivatie betekent dat iemand zich de gangbare levensstandaard niet kan veroorloven. De SILC-enquête meet materiële deprivatie aan de hand van het ontbreken van negen materiële bezittingen en de onmogelijkheid om een aantal handelingen te doen die symbool staan voor de gemiddelde levensstandaard in onze maatschappij. Het gaat onder meer om een week vakantie buitenshuis, een onverwachte uitgave kunnen doen, of zich een televisie kunnen veroorloven. Als iemand zich minstens vier van de negen items niet kan veroorloven, wordt gesproken van ernstige materiële deprivatie. Dat laatste gold in 2017 voor 5 procent van de Belgische bevolking. 

De voorbije jaren bleef het cijfer min of meer stabiel, bevestigt men bij de FOD Economie.
44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Heylen

  Wacht tot de generatie ouders die nu mee betalen voor hun "huisje;tuintje;boompje;kindje...." droom van hun kinderen straks afgelost worden door de generatie ouders die niets meer opzij hebben kunnen zetten om hun kinderen te ondersteunen in die droom.... De economie zal flink in elkaar klappen !!!!!! Griekse toestanden aan de noordzee.

 • Ronny Ooijen

  Het aantal leefloners bedraagt nu ook meer dan 140000.Nog nooit zoveel als nu.

 • james vroman

  die smartphone van 1300 euro is in de meeste gevallen aangeboden voor 9 euro als je een te duur abonnement neemt ..heel wat mensen lopen daar in ..weer een afbetaling erbij ...moest onmiddellijk verboden worden .

 • Stefanie van Dijk

  Zo makkelijk om weer meteen te roepen van dure smartphones en dure tv's, ja, die zul je er echt wel bij hebben die er zelf een zootje van maken (hebben ze in NL zelfs een heel TV programma aan gewijd) maar scheer wel niet iedereen over die kam! Wie ineens zonder werk valt of iets komt te mankeren is rap door z'n spaarcentjes heen hoor!

 • David Vlaeminck

  Misschien die smartphone van 1300 euro laten liggen in de winkel en er ééntje nemen van rond de 200 euro die zijn werk ook doet, maar natuurlijk minder patserig overkomt kan helpen... Net zoals dagelijks opletten met wat men koopt of een iets kleinere wagen kopen dan die SUV om de buurman zijn ogen uit te steken. 'Zaaien naar de zak' noemen ze dit.