Kwart van Belgen kruipt nog steeds achter stuur met glaasje te veel op

photo_news
Vierentwintig procent van de Belgen geeft toe wel eens het stuur te nemen terwijl hij of zij meer gedronken heeft dan toegelaten. Dat is maar liefst 13 procent meer dan het Europese gemiddelde. Daarnaast vergeet 66 procent van de Belgen te vertragen bij wegwerkzaamheden, terwijl het Europese gemiddelde 53 procent bedraagt.

Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) op basis van de Europese barometer van verantwoord rijgedrag, een onderzoek dat de Franse stichting Vinci Autoroutes uitvoerde in elf Europese landen.

De studie is uitgevoerd bij in totaal 13.634 respondenten uit België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Italië, Zweden, Polen, Nederland, Slovakije en Griekenland. In België namen 1.001 respondenten deel.

Enkel Griekenland (33 procent) telt nog meer bestuurders die met een glaasje te veel op durven rijden. De Belgen en de Grieken leggen hun persoonlijke alcoholgrens op gemiddeld 2,7 glazen. Het Europese gemiddelde bedraagt echter 2,1 glazen, waarna de bestuurders niet meer achter het stuur kruipen.

Werkzaamheden
De Belgen vergeten ook het meest de snelheid aan te passen bij wegwerkzaamheden. Ten opzichte van de barometer van vorig jaar is er wel een lichte daling, maar toch vergeet nog steeds 66 procent te vertragen. Europees is dat 53 procent.

Gps
Uit de studie blijkt onder meer ook dat 72 procent van de Belgen een gps heeft, wat het hoogste is van de bevraagde Europese landen. Het gemiddelde ligt op 63 procent. Niettemin stelt 45 procent van de Belgen die gps in tijdens het rijden, enkel Duitsland (48 procent) en Polen (46 procent) doen slechter.              

Dutje
Er is ook positief nieuws: 82 procent van de Belgische bestuurders verklaart onderweg te stoppen om even een dutje te doen. Dat maakt "van hen de onbetwistbare Europese nummer 1", aldus het BIVV. Gemiddeld neemt 56 procent van de Europese bestuurders een dutje. MDM/(VRW)/