Kwart minder dieren geslacht voor Offerfeest, maar 92% wel onverdoofd

BELGA
Er worden steeds minder dieren geslacht voor het Offerfeest van de moslimgemeenschap. Dit jaar waren dat er bijna 17.000, bijna een kwart minder dan het jaar daarvoor en zelfs de helft minder dan in 2014. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op een vraag van partijgenoot en Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch. De drie tijdelijke slachtvloeren, waar dieren verplicht verdoofd moesten worden, hadden maar beperkt succes: 92 procent van de dieren werd dit jaar onverdoofd geslacht. 

Tijdens het voorbije Offerfeest - begin september - werden in Vlaanderen bijna 17.000 dieren geslacht, voornamelijk schapen. Dat is een daling met 23 procent in vergelijking met 2016, ten opzichte van 2014 gaat het zelfs om een daling met 56 procent. Bij de overgrote meerderheid van die dieren gebeurde dat wel zonder verdoving. 

Niet vrijwillig

In de drie tijdelijke slachtvloeren - waar verdoving verplicht was - werden maar een duizendtal dieren geslacht. De overige 92 procent kwam in een gewoon slachthuis - zonder verdoving - aan zijn einde. "Een bewijs dat ons decreet, dat vanaf 2019 een einde maakt aan het onverdoofd slachten, nodig is", meent Engelbosch. "Vrijwillig gebeurt het immers niet."

Een bewijs dat ons decreet, dat vanaf 2019 een einde maakt aan het onverdoofd slachten, nodig is

Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA)

Overtredingen

Bovendien werd dit jaar bij de helft van de gecontroleerde inrichtingen een overtreding vastgesteld. De inspectiedienst Dierenwelzijn controleerde er 21, 10 daarvan kregen een proces-verbaal. Het ging om problemen op het vlak van infrastructuur, of van de onderbrenging van de dieren en het slachtproces. "Dit cijfer moet nog verder naar omlaag, maar het is een bewijs dat de intensieve aanpak van minister Weyts wel degelijk nodig is", besluit Engelbosch.

BELGA20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Onverdoofd slachten, ook al gebeurt het deskundig wordt hier afgekeurd, maar de drijfjacht op wilde zwijnen wat in een artikeltje hier vlakbij staat is wel prima, dat niet elke jager meteen goed raak schiet vergeten we maar even voor het gemak zeker. En die beelden van die 'keurige' slachthuizen van laatst zijn we ook al weer vergeten

 • roland peeters

  Gelul,gelul over het mindere aantal geslachte dieren.Ze worden onttrokken aan controle door slachtingen in islamitische slachthuizen,en beenhouwerijen. Maar een " goednieuws show opvoeren doet altijd deugd !

 • PATRICK VAN STEEN

  Er is een bepaalde bevolkingsgroep die nooit ofte nimmer een haartje in de weg gelegd zal worden. M.a.w....alles blijft zoals het was. Ga hier of daar nog een ZOO sluiten, hypocriet Weyts.

 • Jan Huysmans

  Die onzin had onmiddellijk moeten gestopt worden, helaas waren voor de CD&V de verkiezingen te dichtbij.

 • Mark Peeters

  Ok en nu graag de cijfers incl. Slachten achter de schermen. Vroeger Was het beter voor de dieren. Hypocriete vlamingen, “respect” voor de dieren. Nu worden ze afgeslacht op een minder goede accomodatie.