Kwart minder bruggepensioneerden

Archiefbeeld uit 2013 van een vakbondsmanifestatie voor het behoud van het brugpensioen.
photo_news Archiefbeeld uit 2013 van een vakbondsmanifestatie voor het behoud van het brugpensioen.
Ons land telde vorig jaar maandelijks gemiddeld 57.000 bruggepensioneerden, dat zijn er bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Tegenover tien jaar geleden zijn er nu ongeveer de helft bruggepensioneerden. Zo berichtten De Tijd en De Standaard dinsdag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst RVA.

Eind vorig jaar telde de RVA 47.113 “klassieke” bruggepensioneerden, dat zijn werklozen die boven hun uitkering een bedrijfstoeslag krijgen en vrijgesteld zijn van het zoeken naar werk. Hun aantal is met ruim 17.000 gedaald tegenover een jaar eerder. Als dat tempo doorgaat, blijven er in 2022 geen klassieke bruggepensioneerden meer over, schrijft De Standaard.

160.000 bruggepensioneerden in 1992

Het brugpensioen werd ingevoerd in de jaren zeventig om oudere werknemers plaats te doen maken voor jongeren. Maar het systeem barstte uit zijn voegen met een record van meer dan 160.000 bruggepensioneerden in 1992. Om Belgen langer aan het werk te houden, werd de voorbije jaren het gebruik van het brugpensioen stapsgewijs ontmoedigd door verschillende federale regeringen, met hogere leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. Voor bedrijven werd het bovendien almaar duurder om mensen met brugpensioen te sturen.

Tegenwoordig komen mensen na een sectorale regeling of een bedrijfsherstructurering terecht in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) en moeten ze verplicht naar een baan blijven zoeken. Door de strengere regels stapten de voorbije jaren steeds minder mensen in het SWT. Tegelijkertijd bereikten heel wat bruggepensioneerden de pensioenleeftijd, wat de forse daling verklaart.

De uitgaven voor het brugpensioen zijn gedaald met ongeveer een half miljard euro, van meer dan 1,6 miljard tot meer dan 1,1 miljard.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Het brugpensioen is bijzonder discriminerend. Wie bij een groot bedrijf werd ontslagen, kon op brugpensioen met alle bijbehorende voordelen. Wie in dezelfde situatie zat bij een kleine kmo, was praktisch veroordeeld tot de bedelstaf wegens 0 ondersteuning en 0 voordelen. Terwijl beide personen even hard en even veel hadden gewerkt en bijgedragen. Dat er vakbonden zijn die ijveren voor het behoud van deze absurde priveleges is onbegrijpelijk en totaal onverdedigbaar.

 • etienne bies

  Vaneylen Pierre In een tijd dat men spreekt van langer werken er massaal personeel wordt gezocht.......Massa personeel gezocht???. Je gelooft de fabeltjes van de door de politici (vooral NVA) gesteunde VDAB toch niet !!! .Elk leugen van de NVA en open VLD is goed om de werkloosheid te beperken in tijd.

 • raymond van der craen

  Schaf toch dat SWT en brugpensioen toch meteen af. Waarom hebben alleen mensen die in een groot bedrijf gewerkt hebben recht op een brugpensioen en werknemers die de pech hadden voor een baas te werken in een bedrijfje van drie werknemers niet? Iedereen gelijk voor de wet!

 • johan fransaert

  en toch blijf ik het een goed instrument vinden voor mensen die na een zwaar arbeidsongeval niet langer in staat zijn om te werken, over de rest ga ik me niet uitspreken.

 • Cor Dierckx

  Ze zetten mensen na 30 of 35 jaar als er sleet opkomt liever buiten dat is goedkoper, en dan na 2 jaar uit de werkloosheidsuitkering en die jaren tellen dan niet meer mee voor het pensioen als de GROTE leider het voor het zeggen heeft.Wat blijft erover een leefloontje want het zijn toch luierikken geweest .Verzin eer je stemt maar die Waal heeft gelijk, solidariteit is een belangrijk punt iets dat in de tabellen van NVA niet voorkomt.