Kwart meer fietsvergoedingen in twee jaar tijd

Steeds meer mensen komen met de fiets naar het werk en krijgen daarvoor een fietsvergoeding.
Getty Images/Cultura RF Steeds meer mensen komen met de fiets naar het werk en krijgen daarvoor een fietsvergoeding.
Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en een fietsvergoeding krijgt, is in twee jaar tijd met een kwart gestegen. Het totale uitgekeerde bedrag steeg zelfs met een derde, omdat de fietsende werknemers ook meer kilometers aflegden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

Dit jaar vulden bijna 550.000 mensen de fietsvergoeding in op hun belastingbrief voor het inkomstenjaar 2018, tegenover 432.000 in inkomstenjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Gemiddeld kregen ze 252 euro bovenop hun loon, terwijl dat in 2016 nog 233 euro was. In totaal fietsten ze 627 miljoen kilometer bij elkaar. 

Succes van de elektrische fiets

De verklaring van die forse stijging is niet alleen de ergernis over files of het stijgende aantal deelnemende bedrijven, maar ook het succes van de elektrische fiets. En dan vooral van de snellere "speed pedelecs", die sinds eind 2017 recht geven op een fietsvergoeding. Daardoor stijgt de behapbare afstand voor de werknemers die kiezen voor de fiets.

In werkelijkheid fietsen waarschijnlijk veel meer werknemers naar hun werk, maar niet alle bedrijven geven recht op een fietsvergoeding. CD&V pleit er daarom voor om het systeem uit te breiden. "Het is duidelijk dat de fietsvergoeding hét instrument is om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen", zegt Kamerlid Jef Van den Bergh, die de cijfers opvroeg.

Een zakenman brengt zijn kind eerst per fiets naar de crèche.
thinkstock Een zakenman brengt zijn kind eerst per fiets naar de crèche.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Er moeten nog véél meer groene geitenwollensokken zich uit de auto laten jagen door een fietsvergoeding om te verongelukken met onze brokkel infrastructuur en binnenkort de melkkoe te worden ipv de auto,goed bezig met in eigen vel te snijden...benieuwd hoeveel fietsers er zullen zijn in het putteke van de winter of herfststormen met bakken regen.

 • Rik Lameyze

  iedere dag 40km met speed peddelen waar je niet verplicht bent te trappen. als je iedere dag meer dan 1,5km te voet gaat, naar u wagen. dan nog bespaar je 10€ per dag. In een half uur ben je er, zonder stress.

 • raf peeters

  Je wil niet weten hoeveel er met de fiets aankomen op 't werk die 3 km verder hun wagen geparkeerd hebben ,ook een manier om gratis naar 't werk te rijden ,fietsver-goeding betaald verbruik wagen,niet waar ,jazeker.

 • Tim Peeters

  Gisteren in zeeland geweest.wat een fietsinfrastructuur.dan Deed ik mijn auto weg met zo een infrastructuur,desondanks zijn meer dan 90 procent van mijn verplaatsingen fietsverplaatsingen. Maar hier is de fietser nog steeds tweederangs.

 • Sjonny Martero

  En toch zijn de files even groot?