Kwart Belgen geeft toe achter het stuur soms sms te sturen of lezen

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
Ruim een kwart van de Belgen (28 procent) geeft toe achter het stuur soms een sms te sturen of te lezen. Daarmee scoren we van elf Europese landen samen met de Grieken het slechtst. Dat blijkt volgens het verkeersinstituut Vias uit de nieuwe Europese barometer van de Fondation Vinci.

Nog volgens de barometer stelt meer dan de helft van de Belgen (53 procent) hun gps al rijdend in, een lichte stijging ten opzichte van 2019 en een pak hoger dan het Europese gemiddelde, dat op 44 procent ligt. 

Verder geeft maar liefst 4 op de 5 Belgen toe wel eens gedurende 2 seconden niet op de weg te letten, doordat ze bijvoorbeeld hun gsm gebruiken, iets zoeken in de wagen of radio of muziek proberen regelen. Dat dit niet altijd zonder gevolgen blijft, hebben nochtans heel wat bestuurders al aan de lijve ondervonden. Zo heeft 11 procent van de Belgen naar eigen zeggen al een ongeval of bijna-ongeval gehad door het gebruik van de gsm in de wagen. 

Meer en meer bestuurders (4 procent van de Belgen) geven ook toe naar films of video's te kijken tijdens het rijden en 66 procent bekent soms niet te vertragen in de buurt van wegenwerken. Daarmee scoren we het slechtste van alle bevraagde landen.

Alcohol

Ander verontrustend fenomeen is dat 1 Belg op 5 toegeeft wel eens rond te rijden boven de wettelijke alcohollimiet zonder naar eigen zeggen daarvan de effecten te voelen. "Dat is bijzonder hoog in vergelijking met onze buurlanden zoals Duitsland en Nederland, waar slechts 4 procent van de bestuurders dit gedrag stelt. In Zweden en Slovakije is dat zelfs maar 3 procent", zeggen de onderzoekers.

Er is ook goed nieuws. Dit jaar zijn er iets minder Belgische automobilisten die aangaven wel eens de middenrijstrook te 'bezetten' op de autosnelweg (52 procent in plaats van 55 procent in 2019). We zien ook een daling bij het inhalen langs rechts.

Met onze reputatie in het buitenland blijkt het gelukkig nog redelijk goed te zitten. Zo kent 43 procent van de buitenlandse bestuurders ons tenminste één positief adjectief toe: 20 procent van de Europeanen vindt de Belgische autobestuurders ‘waakzaam’ en 13 procent schat ons in als 'kalme' chauffeurs. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Van den Lemmer

    Het gsm gebruik in de wagen is honderd keer gevaarlijker dan het rijden met 0,5 promille in het bloed. Kijk wat er iedere dag gebeurt in de staart van de file. Een bekeuring hiervoor moet minstens 1000 euro bedragen anders leren de bestuurders het echt niet af.

  • Piet Van Buggenhout

    Moet toch vrij eenvoudig te beteugelen zijn! Kijk zelf eens rond op de weg en verbaas je over hoeveel GSM-en gebruikt worden. Een anonieme politiewagen die een toertje door een stad of dorp rijdt zou een tiental boetes per kilometer kunnen uitschrijven.

  • Dirk De Weert

    Zie dit helaas dagelijks en zelfs nog bellen aan het oor. Makkelijk te herkennen aan wagens die over de weg zwalpen of voor geen reden op de rem gaan en in het ergste geval op een file inrijden.