Kwakzalver mag kwakzalver genoemd worden

thinkstock
Het Hof van Beroep in Brussel heeft het beroep van de Nederlandse arts Robert Görter tegen SKEPP afgewezen. De vereniging had Görter in een artikel dat dateert uit 2004 een kwakzalver genoemd. Dat leidde tot rits processen. De laatste in die reeks was die voor het hof van beroep in Brussel.

SKEPP is de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale. In een artikel uit 2004 uitten SKEPP-voorzitter Willem Betz en redactielid Luc Bonneux scherpe kritiek aan het adres van Görter, die in Keulen een "kankerkliniek" uitbaatte. Daar behandelde hij kankerpatiënten met behulp van allerlei alternatieve therapieën, zoals homeopathie en vitaminekuren, maar ook met experimentele behandelingen zoals warmtetherapie en dendritische cellen.

De therapieën werden in het artikel op de website omschreven als "hooggeschoolde kwak".

Görter stapte naar de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Hij wilde het artikel laten censureren. De rechtbank zag echter geen probleem, waarop Görter naar het hof van beroep in Antwerpen stapte. Die vond de termen die SKEPP gebruikte nodeloos eerrovend. Volgens het hof betekende de uitdrukking "kwakzalver" immers zoveel als "oplichter" of "onbevoegd beoefenaar van de geneeskunst", terwijl Görter wel degelijk een diploma geneeskunde heeft en het niet bewezen was dat hij zijn patiënten bedroog.

Daarna volgde een procedure voor het Hof van Cassatie. Dat verbrak het Antwerpse arrest, onder meer omdat SKEPP in zijn artikel duidelijk gemaakt had dat het een striktere definitie van het begrip kwakzalverij hanteerde, namelijk "het regelmatig verkopen of aanbevelen van producten waarvan de werking niet bewezen is".

Görter nam dat niet en ging in hoger beroep. Maar het hof oordeelde eind september dat een kwakzalver toch gewoon een kwakzalver genoemd mag worden.

SKEPP meldt nu dat het oorspronkelijke artikel opnieuw in ongecensureerde vorm op haar website wordt geplaatst.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels