Kustbarometer vertelt of het ‘rustig’ of ‘zeer druk’ is

BELGA
Vier op de tien Belgen plannen een uitstap naar zee deze zomer, dus worden al die strandgangers maar beter goed gespreid. Westtoer heeft een kustbarometer klaar die de drukte aan zee in kaart brengt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat ze aan de kust alles op alles zetten om vakantie in eigen land te promoten, blijkt uit de reclamecampagne op radio, tv en in de kranten. “Alles wijst erop dat de kust nog steeds een topbestemming is voor de Belg”, zegt Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer, de toeristische dienst van de provincie West-Vlaanderen. “Uit een peiling blijkt dat vier op de tien Belgen een daguitstap naar zee plannen. Recent onderzoek toont ook aan dat de helft een kustbestemming verkiest voor zijn zomervakantie.”

Om dat bezoek goed te kunnen plannen, bundelt Westtoer alle informatie - zoals strandplannen en maatregelen per gemeente - op www.dekust.be. Daar staat ook een kaart met een ‘druktebarometer’ op, die met een kleurencode live weergeeft hoe druk het in elke badstad is. Donkergroen staat voor ‘rustig’, lichtgroen voor ‘gezellig’, geel voor ‘druk’ en oranje voor ‘zeer druk’. Die drukte zal worden gemeten aan de hand van mobieletelefoondata en sensoren. Op de zeedijken en in winkelstraten worden 130 van die sensoren geplaatst, al gebeurt dat maar in zeven van de tien kustgemeenten. Blankenberge, Middelkerke en Oostende springen niet mee op de kar, omdat ze al hun eigen telsysteem hebben. Op www.dekust.be staat ook een voorspelling van hoe druk het de komende dagen wordt aan zee. “Mensen moeten zich veilig voelen. We willen de vakantiegangers adviseren op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de zomerse sfeer kunnen genieten”, besluit Westtoer-voorzitter Sabien Lahaye-Battheu. 

Lees ook:

De maatregelen van De Panne tot Knokke-Heist, zo ziet jouw dagje op het strand er deze zomer uit: “We willen niet het Tirol aan zee worden” (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Servaege

    Als die kustgemeentes investeren in het tellen van mensen waarom wil men in godsnaam geen APP introduceren om corona tegen te gaan ?

  • Paul Boutsen

    Als de politieke kaart van de burgemeester Ok is voor diegenen die de kustbarometer invullen, die zal genieten van de grootste toeristen inkomsten. Ik denk dat JMDD steeds terug met het logo "zeer druk" zal opgezadeld worden, ook al is er geen kat in Middelkerke, maar hij heeft nu eenmaal niet de juiste kaart en is niet wat de poco's voor ogen hebben.

  • Lea Van Heybeeck

    We zijn nog in de maand juni en het stikt hier al van het volk in Knokke-Heist. Niemand is nog bezig met corona en al zeker de jeugd niet. Overvolle stranden, strandbars enz... om nog niet te spreken van de mentaliteit. Snobs die denken dat de wereld van hen is op straat, veel praat en hun kinderen die oververwend zijn en dezelfde snobistische weg opgaan. Veel lawaai s'avonds en s' nachts, leuke zomer!