Kust verwacht 550.000 dagtoeristen tijdens kerstvakantie

BELGA
De toeristische sector ziet de kerstvakantie positief tegemoet. Provinciebedrijf Westtoer verwacht 550.000 dagtoeristen en ook de hotelreservaties lopen vlot binnen.

De wintermaanden worden steeds belangrijker voor de kust. Juli en augustus blijven de topmaanden maar het grootste deel van de omzet wordt buiten dat toeristisch seizoen geboekt. Kustgemeenten spelen daar op in met heel wat evenementen en kerstmarkten. Het weer blijft wel een cruciale factor spelen. Op basis van de huidige weersvoorspellingen rekent Westtoer op ongeveer 550.000 dagtoeristen in de komende weken.

Ook bij de hotels lopen de boekingen vlot binnen. Voor het eerste weekend met Kerstmis noteert de sector een bezetting van ongeveer 80 procent. Het weekend van eindejaar is goed voor een hotelbezetting van ongeveer 90 procent.

Twee verlengde weekends

"Meer en meer verblijven vakantiegangers tijdens de kerstdagen aan de kust, meteen een goed signaal voor de restaurants om open te blijven op kerstavond. Met de feestdagen op een maandag kunnen we spreken van verlengde weekends. Uitschieter blijft eindejaar waar we op dit moment een gemiddelde bezetting van ongeveer 90 procent behalen", aldus Francis Bosschem, voorzitter van vzw Kusthotels. De midweeks zijn goed voor 50 tot 70 procent hotelbezetting. Bij goed weer verwacht de sector veel lastminutes.

Traditioneel trekken ook heel wat tweedeverblijvers naar de kust. "Voor veel binnen- en buitenlandse toeristen is de kerstvakantie een jaarlijkse afspraak met de kust. Ook tweede verblijvers vertoeven graag aan zee tijdens de kerstvakantie", aldus Franky De Block, voorzitter van Westtoer. "Meer dan ooit zorgen alle kustgemeenten tijdens de kerstvakantie voor een bijzondere vakantiesfeer. De kust bevestigt opnieuw als een bestemming voor de vier seizoenen."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronald Van De Voorde

    Aan Georges Vande Velde 100% gelijk maar i.p.v. Spanje Egypte

  • Inge de backer

    De meeste toeristen komen pas na kerstmis,kerst vieren ze bij familie en dat is al jaren zo in knokke

  • Georges Vande Velde

    Als ik zie welk weer het hier dagelijks zal zijn en er op het zelfde moment in Spanje bijna zomerse temperaturen voorspeld worden zou ik bij een verlof aan de Noordzee depressief worden. Wie in de winter geld uitgeeft aan de Belgische kust en dagelijks door de woekerprijzen bestolen wordt is niet goed wijs.