Kusjes geven en shotjes alcohol uit navel slurpen: KUL-medewerker ontslagen na seksueel wangedrag

Johan M. probeert als grapje voor de foto een student te kussen. In zijn kamer waren zijn pogingen minder onschuldig.
RV Johan M. probeert als grapje voor de foto een student te kussen. In zijn kamer waren zijn pogingen minder onschuldig.
Uitgerekend de man die aan de campus Groep T van KU Leuven ook het aanspreekpunt was voor ongewenst seksueel gedrag is de voorbije week ontslagen voor zulke feiten. Op een studiereis nodigde hij studenten uit op zijn kamer. Het dossier heeft het over onder meer ongepaste berichten en aanrakingen, tot het betasten van het kruis toe.

Ontslagen KU Leuven-medewerker Johan M., een Lubbekenaar van eind de veertig, stond bekend als sympathieke knuffelbeer, maar voor enkele ingenieurs in spe was de maat vol na de Chinareis in april. Minstens vier studenten raapten in mei hun moed bijeen om het gedrag van de coördinator Studenten- en Onderwijsadministratie het voorbije jaar aan te kaarten. Niet evident, want de veertiger was ook vakbondsafgevaardigde.

De meldingen werden meteen serieus genomen bij de unief. Begin juni volgde er een verhoor bij de vicerector Studentenbeleid. Daar ging het onder meer over de WhatsApp-groep 'Zuiplappen in China', bestaande uit 17 studenten. Tijdens de reis manoeuvreerde M. zich in die groep onder zijn bijnaam 'Hanny', "om controle te houden over zijn pupillen", maar een uittreksel van de chat leerde snel iets anders. Toen een student "seks" postte in de groep, repliceerde M. als volgt: "Ik verwacht u." 

Een student getuigde anoniem: "Hij zei dat hij dingen voor mij zou kunnen doen als ik eens zou langskomen - met zijn hand op mijn been. Ik zei dat mijn vriendin dat niet leuk zou vinden. 'Dat hoeft niemand te weten', zei hij."

Lees het hele verhaal in HLN+ exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Katja Schraudy

  Het gebeurd meer en meer . En 20 jaar komt het pas uit wie zegt dat het waar is.

 • Jef Bertels

  20 jaren dienst. Denk dat vooral de school hier zeer nalatig is geweest! Alsof het "nu ineens" uitkomt.

 • Anne Onième

  aub leren begrijpend lezen: het was geen docent, hij is reeds ontslagen en hij viel jongens lastig.

 • Harm Tim

  De docent geeft met andere woorden nog steeds les. Je moet ook namen noemen, dat is de enige manier om dat soort figuren aan te pakken, niet bij laten zitten meid!!

 • Danny De Boeck

  Marc, het is niet “”het patronaat” die dit soort eikels onaantastbaar maakt. Misschien moet er eens ernstig nagedacht worden over “ontastbaarheid” en zelfs de “zin” van deze wrakbonden?