Kunstwerk Arne Quinze ingestort door balk van slechte kwaliteit

De gedeeltelijke instorting van de installatie van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze in Bergen is volgens architecten in dienst van de kunstenaar veroorzaakt door één specifieke balk van slechte kwaliteit in het kunstwerk.

De herstelling van 'The Passenger' zal vanaf morgen beginnen, zo maakte de stichting Mons 2015 bekend in een persbericht.

"De weersomstandigheden hebben geen enkele invloed gehad op wat er gebeurde. De volledige installatie werd nagekeken en het incident blijkt geen impact te hebben op het geheel van de structuur", legde de stichting nog uit. Behalve een controle door experten van Quinze, zullen in de volgende dagen ook onafhankelijke deskundigen controles uitvoeren.
 
Vanaf morgen zal het beschadigde onderdeel ontmanteld worden. Dat brengt gevolgen met zich mee voor het plaatselijk verkeer, dat omleidingen zal moeten volgen. De kerstmarkt en de handelszaken in het centrum blijven open en vlot bereikbaar, aldus nog de stichting.

De kosten van de extra werken zullen door het team van Quinze gedragen worden. De stichting en het team van Quinze sluiten kwaad opzet uit. De politie stelde een proces-verbaal op.