KU Leuven reikt eredoctoraat uit aan Herman Van Rompuy en Jacques Rogge

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.
BELGA Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.
De KU Leuven organiseert vandaag in Leuven voor het eerst het "International Forum: Networking for knowledge and society", een forum voor 'networking' dat vertegenwoordigers uit de diplomatie, internationale instellingen in ons land en uit de politieke en bedrijfswereld een dag lang bijeenbrengt. In de marge reikt de Leuvense alma mater zeven eredoctoraten uit. Onder hen zijn Herman Van Rompuy en Jacques Rogge.

Naast Herman Van Rompuy, permanente voorzitter van de Europese Raad, en Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, ontvangen ook de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay, en de voorzitter van de wetenschappelijke raad van de European Research Council, Helga Nowotny, een eredoctoraat. James Utterback, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology en pionier in het onderzoek naar innovatie in en door spin-offbedrijven, behoort ook tot de gelukkigen. En tot slot gaan ook topdirigent Christian Thielemann en wijnspecialist Aubert de Villaine met een eredoctoraat aan de haal.

Rector Mark Waer benadrukte vanmorgen dat de KU Leuven samen met de overheid en de bedrijfswereld werk maakt van een goed functionerende 'triple helix'. "De ervaring leert dat echte toekomstgerichtheid en nieuwe kennis het best gedijen waar die drie elkaar ontmoeten", aldus Waer die hoopte dat dit international forum uitgroeit tot een tweejaarlijkse traditie.

De zeven nieuwe eredoctores werden gekozen omdat ze een reeks waarden delen met de KU Leuven. "Respect voor traditie, maar ook openheid voor intuïtie, gecombineerd met veel inzet, maatschappelijke verantwoordelijkheidszin en werkkracht."

Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.
AP Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.