Kritische verkozenen sp.a Antwerpen leggen zich neer bij beslissing, maar nog geen derde schepen gevonden

Jinnih Beels kon de sp.a-achterban zaterdag overtuigen het nieuwe bestuursakkoord met N-VA en Open Vld goed te keuren.
BELGA Jinnih Beels kon de sp.a-achterban zaterdag overtuigen het nieuwe bestuursakkoord met N-VA en Open Vld goed te keuren.
Na de woelige stemming bij sp.a Antwerpen over het bestuursakkoord met N-VA en Open Vld lijken de socialisten stilaan de rangen te sluiten. De drie verkozen gemeenteraadsleden die tegen het akkoord stemden en na afloop niet wisten wat hun houding zou zijn in de toekomst, hebben nu in verschillende bewoordingen toch aangegeven zich neer te leggen bij de meerderheid.

Bij Vlaams parlementslid en voormalig schepen Güler Turan leek het verzet het grootst, maar in een Facebookbericht stelt ze dat ze "als democraat de goede discussie en het resultaat die uit onze ledenvergadering kwam omarmt". Turan wil naar eigen zeggen "kritisch maar constructief" haar rol in de gemeenteraad opnemen, "klaar om overtuigd te worden van de verbinding in het belang van onze stad en haar inwoners".

Ook Hicham El Mzairh laat via zijn Facebookpagina weten dat hij zich "loyaal neerlegt bij de keuze van de overgrote meerderheid van de leden" om in de coalitie te stappen. "Wat ik afgelopen zaterdag gezien heb tijdens onze algemene ledenvergadering maakt mij als sp.a'er trots", zegt hij. "Het was een demonstratie van partijdemocratie en vrijheid van meningsuiting die wij nooit eerder in onze partij hadden gezien." De derde verkozene, Karim Bachar, was zaterdag al het minst hard in zijn verzet en gaf aan dat hij de hele gemeenteraadsfractie aan hetzelfde zeel wil zien trekken.

De beoogde ruime meerderheid van N-VA, sp.a en Open Vld van 31 op 55 zetels lijkt op die manier - althans voorlopig - gered. Sp.a moet wel nog steeds een naam op haar derde schepenpost plakken. Tom Meeuws, al schepen van onder meer Sociale Zaken, neemt de bevoegdheid van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten er voorlopig bij.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeroom De Wilde

  Mij valt op dat die SPA schepenen enkel met hun achterban bezig zijn en niet met datgene wat de Antwerpenaar nodig heeft. Geen van de 3 heeft oog voor de mobiliteit en de leefbaarheid van de stad, maar wel eisen over hoofddoekenverbod, politie die minder moet controleren (want ze zijn rascistisch). Zo gaat Spa de dieperik in. De socialisten waren de partij van de havenarbeider, de fabrieksarbeider en van Jan-met-de-pet.

 • Jan Van Rompaey

  Het gaat dus alleen over postjes krijgen. Voor geld danst de beer en ze verloochenen allemaal hun gegeven woord van voor de verkiezingen.

 • Gerry Cle

  NVA wil SPA terug sterker maken om Groen te verzwakken. De Wever moet bewijzen dat men een sociaal, milieubewust en veilig beleid kan voeren zonder linkse coalitie. Hiervoor moeten de SPA schepenen goed uit de verf komen om linkse stemmen van Groen aan te trekken.

 • Leo Peeters -Duym

  Gezien het vlug duidelijk zal worden dat SP.a zich in Antwerpen heeft laten rollen en dat N-VA een onbetrouwbare partner is die zich nooit aan afspraken houdt, zal Groen in mei electoraal beloond worden voor zijn njet tegen De Wever. SP.a haalt waarschijnlijk de kiesdrempel niet. En nee, ik ben geen Groene jongen, maar een VB’er.

 • Peter Dekeyzer

  Waarom worden diegene die niet akkoord waren alsnog schepen? Jonge mensen verdienen ook een kans.