Kritisch twitteraccount Schuld & Vrienden offline, initiatiefnemer krijgt doodsbedreigingen

Schuld & Vrienden parodieerde in hun logo het echte Schild & Vrienden-logo, maar dan in het roze. Ook Pepe The Frog dook erin op, een populaire internetmeme die later werd geassocieerd met extreemrechts . Rechts: Dries Van Langenhove (VB) in het filmpje waarin hij de UGent-medewerker met naam en toenaam noemt.
twitter Schuld & Vrienden parodieerde in hun logo het echte Schild & Vrienden-logo, maar dan in het roze. Ook Pepe The Frog dook erin op, een populaire internetmeme die later werd geassocieerd met extreemrechts . Rechts: Dries Van Langenhove (VB) in het filmpje waarin hij de UGent-medewerker met naam en toenaam noemt.
‘Schuld & Vrienden’, een twitteraccount dat kritisch bericht over het extreemrechtse ‘Schild & Vrienden’ van Dries Van Langenhove, bestaat niet meer. Initiatiefnemer S.V., een medewerker van de UGent, heeft de pagina verwijderd en krijgt doodsbedreigingen. Van Langenhove noemt de medewerker met naam en toenaam en deelt zijn herkenbare foto op Twitter.

Op het beruchte onlineforum 4chan werkten Vlaamse gebruikers uit extreemrechtse hoek volop samen om de identiteit van de man te achterhalen. Ze traceerden met succes het IP-adres van de Twitterpagina naar de straat waar S.V. werkt. Ook achterhaalden ze een deel van zijn telefoonnummer en analyseerden ze zijn woordgebruik. In een van zijn posts was de Facebookprofielfoto van S.V.  te zien, wat hem mogelijk de das heeft omgedaan. De UGent-medewerker van de faculteit Rechten heeft inmiddels zijn socialemediaprofielen uit de lucht gehaald, maar niet vooraleer 4chan-gebruikers zijn identiteit konden achterhalen.

‘Schuld & Vrienden’ wilde de andere kant tonen van het positieve imago dat Schild & Vrienden wil uitdragen, omdat veel mensen ongerust zijn over de radicalisering bij rechtse jongeren, vertelde S.V. aan Sceptr.net. Hij ontkent de bewering van Van Langenhove dat hij zijn positie als assistent bij de UGent misbruikte om persoonlijke gegevens te ontfutselen van Schild&Vriend-leden.

Van Langenhove zegt dan weer op Twitter dat S.V. “strafbare feiten op kosten van de belastingbetaler pleegde”. Bewijzen daarvan levert hij echter niet.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Otto-Jan Rongewaard

  Vrijheid van meningsuiting blijkt alleen geldig voor Schild en Vrienden.

 • ivan de ridder

  Schending van privacy is strafbaar, dien dan klacht in. Zelf rechter spelen en doodsbedreigingen uiten zijn niet goed te spreken, en evenzeer strafbaar. Blij dat hier geen vrij wapenbezit is als in de US want er zitten precies veel schietgrage zotten in België.

 • Diane Bernaerts

  Die DrieSS wordt nog de nagel aan de doodskist van Vlaams Belang! Die steekt het VB op zijn eentje nog vér langs rechts voorbij! Zelfs "gewone" Facebookgebruikers, waaronder ikzelf en een aantal vrienden van mij, hebben al doodsbedreigingen gekregen uit S&V-hoek, enkel omdat we kritisch waren voor Dries of omdat iemand dat verhaal over die ijsjesverkoper kon weerleggen.

 • Tom Vandersteegen

  Cassius ook beter lezen oen... Doodsbedreigingen zijn ok of wat?

 • Jens van den Broeck

  Schandalig hoe deze UGent-medewerker zijn positie misbruikte voor zijn extreemlinkse misdaden. Doxxen is strafbaar: je mag niet zomaar studenten hun bankgegevens online smijten om ze te shamen. Goed dat Dries dit aan het licht heeft gebracht.