Kritiek op Staatsveiligheid in zaak-Puigdemont

Carles Puigdemont in Antwerpen. Archieffoto.
BELGAONTHESPOT Carles Puigdemont in Antwerpen. Archieffoto.
Spaanse agenten schaduwden de Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land. De Staatsveiligheid volgde die situatie onvoldoende op. Dat meldt De Standaard vandaag, op basis van het Comité I.

Het Comité I, dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, voerde een onderzoek naar de zaak. De eerste resultaten daarvan werden gisteren in het parlement achter gesloten deuren besproken.

Het Comité I stelde een aantal pijnpunten vast. Zo zou de inlichtingendienst van mening zijn geweest dat het niet zijn taak is om de bezigheden van buitenlandse diensten op Belgisch grondgebied in de gaten te houden als het niet gaat om tegen België gerichte spionageactiviteiten. 

“Wet nog eens doornemen”

De Staatsveiligheid zou dat ook zo hebben meegedeeld aan voogdijminister Koen Geens (CD&V), als voorbereiding op een parlementaire vraag. Nochtans is dat soort opvolging sinds begin 2016 wel een bevoegdheid van de Staatsveiligheid en haar militaire evenknie. Het Comité I raadt de Staatsveiligheid aan die wet nog eens door te nemen.

Gisteren werd besloten dat het Comité P zal worden betrokken in het onderzoek naar het optreden van de Belgische politie in de affaire. De Staatsveiligheid kon niet reageren op een vraag om commentaar van De Standaard.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Verrast, ik niet. Als ik in dat programma omtrent de veiligheid in België zie dat ze naar de voetbal kijken terwijl ze "werken" stel ik me vragen. Wie kan op zijn werkvloer naar het voetbal kijken en toch betaald worden om te werken. Dat zegt genoeg ofwel loopt er daar te veel volk rond en vervelen ze zich.

 • michel goethals

  wat heeft belgie zich te moeien in spaanse aangelegendheden......dat spanje zelf zijn problemen oplost

 • Patrick Voet

  Betaald die gast al belastingen in Belgie ondertussen? Hij is hier al lang genoeg.

 • pol Van den Berghe

  ze zijn enkel goed om te zeggen dat het niet hun verantwoordelijk is. Hebben ze dat geleerd van onze politici????

 • Maxime Verelst

  Ik begrijp niet dat N-VA totaal geobsedeerd is door de Catalaanse zaak en verder niets doet voor de Vlaamse zaak!