Kritiek op Rode Kruis-campagne: ‘Hoe kunnen jullie mensen met overgewicht zo stigmatiseren?’

Rode Kruis
rv Rode Kruis
Het Rode Kruis krijgt kritiek voor de inzamelingscampagne tegen de hongersnood in Afrika. Door een beeld van een dikke blanke man te gebruiken, bezondigt de organisatie zich aan ‘fatshaming’, klinkt het.

“Terwijl wij onze buik rond eten, dreigt die van 41 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika op te zwellen door een voedselcrisis. We moeten nú ingrijpen om een humanitaire ramp te vermijden.” Zo luidt de campagne die Rode Kruis Vlaanderen gisteren lanceerde.

Bij die campagne hoort ook een afbeelding die verschillende mensen in het verkeerde keelgat schiet. Op het beeld zijn immers een zwart kindje met een hongerbuik te zien maar ook een zwaarlijvige blanke man, beiden naakt. 

Dat beide zo tegenover elkaar geplaatst worden, is niets minder dan bodyshaming, oordelen heel wat mensen op sociale media. “Jullie campagne is schandalig. Hoe kunnen jullie mensen met overgewicht zo stigmatiseren?”, klinkt het onder meer. “Het Rode Kruis moet zichzelf dringend herdenken, en dat moet niet door te choqueren”, schrijft iemand anders. 

Stigmatiseren

Op Twitter reageert Het Rode Kruis op de kritiek. “We zijn er ons van bewust dat een heel aantal mensen zich geviseerd voelt door deze campagne en dat spijt ons ten zeerste. We kozen voor een campagne die de aandacht van mensen trekt, maar het is absoluut niet de bedoeling om mensen met overgewicht te stigmatiseren.”

Het Rode Kruis erkent dat overgewicht in het Westen niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor de voedselschaarste in zuidelijk Afrika. “Onze campagne is puur visuele metafoor van de “rijkdom” hier ten opzichte van de 41 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika die kreunen onder tekort aan eten.”
103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Max Aereinck

  Ik vind er niks mis mee... als iemand moddervet obees is, vindt iedereen dat blijkbaar normaal. Wie een dikkerd erop aanspreekt wordt een fatshamer genoemd. En als iemand afvalt tot een normaal gezond BMI, maakt men zich zorgen.. zie de toestand rond Adèle.

 • michel wanquet

  Hopelijk gaan de mensen nu eindelijk eens beseffen dat mannen geen bierbuik hebben, maar een hongerbuik ! Alle stortingen zijn welkom !

 • Chris Devlaeminck

  99,99% van de zwaarlijvige mensen doen het zichzelf aan. Waarom mag dat niet gezegd? Dikkerds wijsmaken er zelf niets te kunnen aan doen brengt wel geld in het laatje van diëtisten, psychologen en tenslotte chirurgen. Dit alles voor een groot deel terugbetaald door de ziekenkas, lees, de (werkende) bevolking. Ik heb niets tegen dikkerds zolang ik niet moet opdraaien voor de problemen die ze er tenslotte door krijgen. Voor de rest, ik geef ook niets aan die campagne.

 • Mike Vanderkerken

  Het is niet de schuld van mensen met overgewicht zoals deze advertentie wil aantonen. Het is evenmin de schuld van het westen dat de plaatselijke overheden zich blijven verrijken op de kap van de arme bevolking. In eerste instantie moet de corruptie aangepakt worden. Maar het rode kruis heeft ook veel geld nodig voor hun lonen en werkingskosten, dat heeft niets te maken met de lokale hulp. Het is beter om kleine rechtstreekse projecten te steunen dan geld in deze bodemloze put te gooien.

 • Davy Vanmol

  ik vind dit geen 'fatshaming'. Mensen in het 'rijke' westen kampen nu eenmaal veel meer met overgewicht, er sterven tegenwoordig jaarlijks meer mensen door overgewicht dan door ondervoeding. Feitelijk is 'fatshaming' een verzinsel om niet te moeten nadenken over hun overgewicht!