Kritiek op Kansspelcommissie: "Het Unizo van de goksector"

Joel Hoylaerts - Photo News
"De Kansspelcommissie beschermt gokkers onvoldoende", stellen verslavingsexperts. Volgens hen faciliteert de overheidsinstelling de goksector eerder dan dat ze die controleert.

De Hoge Gezondheidsraad formuleert vandaag een advies over gokstoornissen. "Willen we de zorg voor spelers verbeteren, dan hebben we een goed beleid nodig. De werking van de Kansspelcommissie is daarin cruciaal", zeggen zeggen Marijs Geirnaert, directrice van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), en professor verslavingszorg Frieda Matthys (Vrije Universiteit Brussel). Beide dames zetelen in de werkgroep die het advies formuleerde.

Maar bij die werking van de commissie stellen ze zich vragen. Ze spreken over een dubbele rol. "Je verwacht dat deze overheidsinstelling alleen bezig is met het controleren van de goksector en de bescherming van spelers vooropzet", zegt Matthys. "Maar ze lijkt een soort van (ondernemersorganisatie) Unizo voor de goksector."

Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, spreekt van "pijnlijke verwijten". "Het is zeker niet zo dat wij niets hebben gedaan. Ons werk is door het online gokken wel complexer geworden, terwijl de overheid in het verleden te weinig steun heeft gegeven."

Onze man ging op reportage bij de steenwegcasino's, die ondanks het internet en een louche imago floreren als nooit tevoren. "Mijn man zou me iets doen als hij wist dat ik hier was. Maar ik sta toch mooi op 600 euro winst." Lees de volledige reportage in HLN+, exclusief voor abonnees. Nog geen abonnee? Proef nu vier weken gratis.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lawrence Van Damme

  De kansspelcommissie belast gokkers die eens winnen. Dus mensen met gokproblemen mogen de momenten dat ze dan toch eens geluk hebben en wat winnen belastingen betalen over die gewonnen bedragen. Beschermen van de gokkers noemen ze dat, komaan zeg.

 • Karel Van Beeck

  Reclame op tv voor te gokken. Reclame op shirts voor te gokken. Hoeveel zwart geld kunnen de gokkantoren versluizen. Dat ze dat maar eens uitpluizen i.p.v. de burger te pesten.

 • rik lagrou

  ik zie in Brussel krantenwinkels met een nieuw soort gokautomaat . dat is veel erger dan gekende organisatie -sommige doen gans hun uitkering daar aan vooral mensen die zelfs nog niet correct kunnen lezen en die kan je niet bereiken en word zonder stop meer 100 euro in 1uur Natuurlijk is ook aan ons om mensen rondom (familie)naar hulpcentra samen te gaan voor te laat is

 • André Van der Poorten

  Ik wordt ook ziek van reclame voor gokken ! Gezien in onmiddelijke omgeving wat gokken aanricht !!!!!

 • Roberts Jones

  Jammer dat ik hier niks lees van Marc Callu. Deze man was dé specialist wat kansspelen betrof bij de vroegere Gerechtelijke Politie van Brussel. Hij zou tenminste een zinnige commentaar kunnen leveren over deze problematiek.