Kritiek op kankerplan van Onkelinx

In Vlaanderen en Brussel weerklinkt kritiek op het "nationaal" kankerplan van federaal minister Laurette Onkelinx, nog voor het bekendgemaakt is. Vlaams minister Steven Vanackere sust en waarschuwt.

Nationaal?
Er leeft minstens enige argwaan over het "nationaal" kankerplan dat Onkelinx maandag voorstelt. Ze bekwam er al 380 miljoen euro voor van haar collega-ministers, zonder dat die weten wat het inhoudt.

Bevoegdheden herfederaliseren?
CD&V vreest dat Onkelinx met dat geld een duur Nationaal Kankerinstituut wil oprichten en aan het Brusselse Bordet-ziekenhuis geven. De christelijke ziekenhuizen vrezen voor een centralistisch plan. En in Vlaanderen vreest men ook dat Onkelinx Vlaamse bevoegdheden wil herfederaliseren.

Uitbreiding deelstaatbevoegdheden
"Mevrouw Onkelinx is persoonlijk voor een herfederalisering van het gezondheidsbeleid. Ik niet", reageert Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere. "En de hele Vlaamse regering en het Vlaams Parlement zijn voor een uitbreiding van de deelstaatbevoegdheden. Wij respecteren intussen scrupuleus de huidige bevoegdheidsverdeling en verwachten van mevrouw Onkelinx hetzelfde", aldus Vanackere. (belga/lb)

Laurette Onkelinx.
UNKNOWN Laurette Onkelinx.