Kritiek op De Block na "vaag antwoord" over prijzen geneesmiddelen

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft in de Kamer vanuit de oppositie felle kritiek gekregen vanwege haar "vaag antwoord" op een reeks vragen over de prijzen van geneesmiddelen tegen ouderdomsblindheid. Verschillende Kamerleden wilden meer tekst en uitleg over de discussie die daarover gisteren is losgebarsten na berichten in Het Laatste Nieuws, maar in haar antwoord bleef de minister erg algemeen.

De Belgische sociale zekerheid speelde de afgelopen jaren een half miljard euro kwijt omdat niet het goedkopere Avastin van fabrikant Roche, maar wel het veel duurdere Lucentis van Novartis terugbetaald wordt voor ouderdomsblindheid. De twee fabrikanten spannen samen, schreef deze krant gisteren: Roche is de eigenaar van het bedrijf dat Lucentis ontwikkelde, Novartis is dan weer aandeelhouder van Roche.

Minister De Block ontkende dat meteen. "Via een contractprocedure hebben we de prijs kunnen drukken waardoor de behandeling met Lucentis evenveel kost als met Avastin. Er is dus helemaal geen sprake van een meeruitgave voor de overheid, laat staan van een half miljard", reageerde de Open Vld-minister.

Toch bleef de oppositie - bij monde van Catherine Fonck (cdH), Jean-Marie Dedecker, Kathleen Depoortere (N-VA), Sofie Merckx (PVDA) en Karin Jiroflée (sp.a) - nog met een resem vragen zitten. Zo wilden ze weten waarom er na vier jaar nog steeds geen terugbetaling is voor Avastin. Jiroflée rekende bovendien voor dat de minister een korting van zowat 90 procent moet hebben bekomen als beide medicijnen evenveel zouden kosten.

In haar antwoord - dat door partijgenoot en vicepremier Alexander De Croo werd voorgelezen - ging De Block niet concreet in op de vragen, zeer tot ongenoegen van de vraagstellers. Die krijgen morgen/woensdag echter een nieuwe kans. Dan staat een gedachtewisseling over het thema op de agenda van de bevoegde Kamercommissie.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Is Francken dan ook verantwoordelijk voor zijn frauderende partijgenoot met de betaal migranten ,jokke ? Waarom hebben we toen niks van u gehoort?

 • Dirk Van Den Bossche

  Terwijl ze rond de pot draait en naast de kwestie spreekt vult ze haar zakken.

 • Tom De Clerck

  Maggie is door de mand aan het vallen. Veel te goede contacten in de farma-sector.

 • vanaeken jokke

  Gij zijt de verantwoordelijke Maggie uw naaste medewerker hebt gij vrij spel gegeven.Zij heeft de prijzen onderhandeld en heeft gekozen voor de farma in plaats voor de bevolking.En als dank heeft het farma bedrijf Celgene haar een directeurspostje aangeboden.

 • Marc Faes

  We mogen dan wel het beste sociale vangnet van de wereld hebben. Heb je pech dat je de verkeerde ziekte krijgt dan is het medicijn voor de gewone mens onbetaalbaar. Hier zou Europa als wereldmacht eens mogen opspringen maar een vet betaald postje binnenhalen is blijkbaar belangrijker. #ikbendepolitiekzobeu!