Kristof Calvo (Groen) wil coalitie vormen met CD&V: "Speel niet langer de kleine kartelpartner van N-VA"

Wouter Beke en Kristof Calvo
Photo News , Benoit De Freine Wouter Beke en Kristof Calvo
In een klimaatduel gingen Groen-fractieleider Kristof Calvo en CD&V-voorzitter Wouter Beke in gesprek. Maar in plaats dat er vuisten werden gebald, reikte Groen een hand uit naar CD&V. Calvo stelde een coalitievorming voor, maar Beke reageerde terughoudend en zegt Groen nog iets te radicaal te vinden. Tot onbegrip van Calvo: “Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?” Zo schrijft Het Nieuwsblad.

In het gesprek gaf Calvo Beke zelfs enkele complimentjes over het CD&V-beleid. “Bij de uitvoering van concrete maatregelen, daar is de voorbije jaren veel tijd verloren”, zegt Calvo. “En daarmee wil ik zeker geen steen werpen naar CD&V alleen, want op bepaalde punten hebben we aan hetzelfde zeel getrokken: het statiegeld, het energiepact, het versneld uitfaseren van wagens met een verbrandingsmotor. Doorgaans vormde N-VA het grootste politieke struikelblok over klimaat.” Beke bedankte hem voor de complimentjes, maar wanneer Calvo een coalitie voorstelt, houdt de CD&V-voorzitter de boot af.

Ik ga nu niet speculeren over een mogelijke samenwerking. Laat de mensen maar kiezen

Wouter Beke

“Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?”, zegt Calvo. “Jullie moeten keuzes durven maken. En je niet gedragen als een kleine kartelpartner van N-VA zoals de voorbije jaren. Een coalitiepartner die sterke idealen heeft, zoals Groen. Dat zou CD&V deugd doen.”

“Ik denk dat Groen en CD&V allebei oprecht op zoek zijn naar samenwerking en verbinding. In tegenstelling tot het kibbelkabinet willen wij een samenwerkingskabinet opzetten, een klimaat- coalitie. Alleen zijn de centrumpartijen minder duidelijk in wat zij willen dan wij. Dus zullen de mensen op ons moeten stemmen. Want naast compromissen sluiten zijn idealen en een ruggengraat even belangrijk.”

Op de vraag of Beke Groen even graag ziet, antwoordde hij dat de partij op een aantal vlakken respectabele standpunten heeft. “Maar ik hou het liever heel concreet”, Aldus beke. “En ik ga nu niet speculeren over een mogelijke samenwerking. Laat de mensen maar kiezen.”
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre wouters

  Op Groen en Blauw en N-VA kan men niet rekenen dat hebben we al gehoord......

 • Verstappen Martine

  Ik begin het alweer danig op de heupen te krijgen van al dat geklooi van de politici onder elkaar. Ik vind niemand mijn stem waardig, ik weet dan ook niet of ik zal gaan.

 • frans Venloo

  Er is maar een stem welke pijn zal doen en dat is Vlaams belang en hét is zeker geen verloren stem integendeel denk aan het signaal van de burger

 • ivan aerts

  Als gemiddelde werkman van pakweg 3000€ bruto hou je op het einde amper 1500€ netto over indien je geen aftrekposten hebt. Mensen die een huis en pensioensparen hebben houden 1600€ over. Toch wordt het gat in de begroting groter en groter. Er moet dringend een oorlog komen, het loopt de spuigaten uit.

 • Moehmena Rahous

  Inderdaad een regering van VB + NVA, dat is wat de Vlaming wil. In Ninove, Denderleeuw en Aalst, is men daar niet ver meer vandaan. Politiekers (ook NVA) zijn de kiezer zodanig aan het misleiden dat men massaal VB gaat stemmen, zelfs al wil men totaal geen VB. De enige weg om het cordon te doorbreken, lokaal weliswaar. De enige weg die de Vlaming heeft om zijn/haar wil door te duwen.