Kristof Calvo (Groen) doorbreekt de stilte: “Heb me te veel laten meeslepen door politiek gekrakeel”

Photo News
Het is een tijdje stil geweest rond Kristof Calvo, fractieleider van Groen in de Kamer. Met een bericht op zijn Facebookpagina en een interview in ‘De Ochtend’ op Radio 1 doorbreekt hij de stilte. “We leken in de laatste rechte lijn plots weer een één-thema-partij. Te weinig hebben we duidelijk gemaakt dat het klimaatvraagstuk en het sociale twee kanten van dezelfde medaille zijn”, blikt hij terug op de verkiezingscampagne van Groen.

Sinds de verkiezingen van 26 mei was het stil rond Calvo. Zijn partij Groen steeg in Vlaanderen tot net de 10 procent, maar de overwinning was zowel op federaal als Vlaams niveau minder groot dan verhoopt. In Vlaanderen blijft de partij ondertussen in de oppositie, ook federaal is Groen sinds gisteren aan de kant geschoven. “Ik kan niet doen alsof er niets gebeurd is. Het was een minder grote overwinning dan verhoopt”, blikt Calvo terug op de verkiezingen. “Er was de wedergeboorte van extreemrechts en er waren ongelooflijk veel blanco stemmers. Om die redenen was het een teleurstelling.”

Ik heb teveel campagne gevoerd voor mezelf en mijn partij en te weinig voor een ander België

Calvo steekt ook de hand in eigen boezem. “Als kopstuk van een partij heb je een grote verantwoordelijkheid. Ik heb mezelf te veel laten meeslepen door politiek gekrakeel. Ik heb teveel campagne gevoerd voor mezelf en mijn partij en te weinig voor een ander België”, aldus Calvo. 

“We leken in de laatste rechte lijn plots weer een één-thema-partij. Te weinig hebben we duidelijk gemaakt dat het klimaatvraagstuk en het sociale twee kanten van dezelfde medaille zijn. Want bij dat sociale ligt voor mij ook de belangrijkste reden voor de wedergeboorte van extreemrechts”, schrijft hij nog over de verkiezingscampagne op zijn Facebookpagina. “De bestaansonzekerheid van veel landgenoten is de belangrijkste reden voor de wedergeboorte van extreemrechts”, zo verwoordde hij het in ‘De Ochtend’.

Sociale uitdagingen

Wat er al een tijdje zat aan te komen, is gisteren ook gebeurd: Groen en Ecolo vallen af bij de federale formatie. Calvo: “Het is geen makkelijke situatie dat Ecolo niet wil praten met N-VA, maar ik begrijp hun positie. N-VA heeft heel lang gepraat met Vlaams Belang en daar wordt in Vlaanderen licht over gedaan.” Calvo rekent op federaal vlak niet meer op een paars-groene regering, toch vindt hij die optie “even legitiem” en zegt hij dat zijn partij beschikbaar blijft voor oplossingen. “Als het in 1999 is gelukt om de verschillen tussen liberalen, socialisten en groenen te overbruggen, waarom zou dat nu niet lukken?”

Volgens Björn Rzoska, die zich een week geleden kandidaat stelde om voorzitter te worden van de partij, was Groen te veel een partij geworden van “de happy few”. Calvo volgt daarin zijn partijgenoot. “Dat beeld is ontstaan, maar zo is Groen niet. We willen niet kiezen tussen de planeet en portefeuille van mensen", aldus Calvo nog. “Het einde van de maand halen en het einde van de planeet afwenden: het gaat samen, tenminste als we dat willen.”
232 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Missen is menselijk, dat klopt Mr. Calvo, maar niet luisteren naar het grote gedeelte van de bevolking dan is er fundamenteel iets mis met de mensen in de politiek, jullie luisteren naar jullie achterban, maar die praten hun partij naar de mond, want dat is een vereiste om lid te mogen zijn van een partij, maar die reflecteren niet de gedachte van iedereen, en iemand met een andere mening wordt bekeken als een probleem of dwarsligger,maar vergeet niet dat ook de rails van TGV zijn geplaatst..

 • Hendrik Goris

  Holle vaten klinken het luidst, heb ik hier veel geschreven. Niet veel meer aandacht aan besteden, arrogant en onbekwaam tot en met.

 • Wilfried Vanden Berg

  Nog zo een windbuil die veel lawaai maakt , en steeds in zijn eigen fantasie blijft geloven. Veel geblaat maar weinig wol.

 • Valentin Valmont

  Leer luisteren naar het signaal van de kiezer, daar zou je al een heel eind verder mee geraken.

 • Tom Der Kinderen

  zakkenvullertje en welwetertje eerste klas.. wat begrijpt hij niet in verdwijn jongen uit de Vlaamse politiek, niemand maar dan ook niemand zelfs binnen uw eigen groen stemmers wenst u nog te horen of zien calvo. U hebt al altijd voor uw beurt gesproken en genoeg woorden uitgekotst om u de komende 20 jaar al moe te zijn.