Kristof Calvo als nieuwe premier? "De angst slaat mij om het hart, dat moeten wij tegenhouden”, zegt De Wever

Kristof Calvo (Groen) als premier? "De schrik slaat mij om het hart", zegt Bart De Wever (N-VA).
Belga Kristof Calvo (Groen) als premier? "De schrik slaat mij om het hart", zegt Bart De Wever (N-VA).
N-VA-voorzitter Bart De Wever is opnieuw de populairste politicus van Vlaanderen. Dat blijkt uit de peiling van VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. Hij neemt de fakkel over van voormalig staatssecretaris en partijgenoot Theo Francken. Toch is De Wever er niet gerust in, zegt hij zelf: de N-VA-voorzitter gruwelt naar eigen zeggen van Kristof Calvo (Groen) als mogelijke premier.

41 procent van de ondervraagde Vlamingen kan zich inbeelden op De Wever te stemmen. Op twee staat Theo Francken met 40 procent, op drie Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) met 36 procent. 

Forse winst voor Groen

Uit de peiling blijkt verder dat N-VA de grootste partij van Vlaanderen blijft, met 27,9 procent van de kiesintenties. Dat is zowat 4,5 procentpunt minder dan bij de federale verkiezingen van mei 2014. Daarna volgen CD&V (14,7 procent), grootste stijger Groen (14,6 procent) en Open Vld (14,2). Groen doet het 6 procentpunt beter dan bij de federale verkiezingen van mei 2014. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Wallonië bevestigt ook Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent - liefst 13,8 procentpunt meer dan in 2014 - en stoten daarmee de MR (18,3 procent, een daling met 7,5 procentpunt) van de tweede plaats. De PS blijft nummer één met 24,7 procent, wat ook 7,3 procentpunt lager is dan bij de verkiezingen. PVDA komt uit op 14,8 procent.

De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie. In Wallonië stemt bijna zestig procent links of uiterst links

“Calvo premier”

“De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie. In Wallonië stemt bijna zestig procent links of uiterst links”, zegt De Wever in een reactie in De Ochtend op Radio 1.

De Wever wijst erop dat Groen en Ecolo samen de grootste fractie zouden kunnen worden en vreest naar eigen zeggen voor Kristof Calvo (Groen) als nieuwe premier. “Dan zal je zien dat Kristof Calvo misschien in de Zestien zal zitten, die wil dat ook. Men is zich daar al op aan het voorbereiden met een onderhandelingsteam, dat is wel heel concreet. Dat is wat wij moeten tegenhouden.”

Kristof Calvo zelf reageert op Twitter dat “De Wever blijkbaar zenuwachtig wordt van de groene golf”. “De samenwerking tussen Ecolo en Groen is inderdaad hét alternatief. Wel beetje flauw om alleen in de studio mij persoonlijk aan te vallen en ondertussen meerdere debatten te weigeren... Maar wij werken verder.”

Tripartite

De N-VA-voorzitter zou naar eigen zeggen een pak geruster zijn als zijn partij opnieuw 30 procent zou halen. “Dan denk ik dat wij de deur op slot kunnen doen en dat het onmogelijk wordt om naar een zeer linkse regering te gaan, die een belastingtsunami op de bevolking zou loslaten.”

De Wever vreest ook voor een weerslag op Vlaams niveau. “Als alle kleintjes zich in de federale regering kunnen verzamelen, zal dat ook in Vlaanderen gevolgen hebben.” Een heruitgave van de huidige Vlaamse regering - met N-VA, CD&V en Open Vld - zou hij nochtans “niet onlogisch” vinden. “Maar moet dat een tripartite zijn? We zullen zien, dat hangt allemaal van een paar procentpunten af.”

Dat CD&V met wantrouwen naar ons kijkt, begrijp ik wel, omdat zij in mijn ogen wel echt de saboteur van de Zweedse regering zijn geweest

Bart De Wever

Publiek geheim

Dat N-VA liefst met sp.a zou regeren op Vlaams niveau, is volgens De Wever een gerucht dat door CD&V de wereld werd ingestuurd. “John Crombez, Gwendolyn Rutten en ikzelf ontkennen zeer formeel dat er een voorakkoord zou zijn. Dat CD&V met wantrouwen naar ons kijkt, begrijp ik wel, omdat zij in mijn ogen wel echt de saboteur van de Zweedse regering zijn geweest. Zij hebben daar vooral in gezeten om N-VA klein te krijgen, een van hun kopstukken heeft me dat op een blauwe maandag wel eens toegegeven. Het heeft nooit geboterd, dat is een publiek geheim.”

De strategie van N-VA is dubbel op dit moment, besluit De Wever. “Als we kunnen regeren met centrumrechts, gaan we daarvoor. Als dat niet mogelijk is, leggen we het confederalisme op tafel.”

Premier zakt vijf plaatsen

Een opvallende stijger in de pop poll is nog de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), die van plaats veertien naar plaats zes is opgerukt. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stijgt van dertien naar negen.

Premier Charles Michel (MR) zakt van twee naar zeven. De eerste sp.a’er in de lijst is partijvoorzitter John Crombez op zestien. Hij wordt op de voet gevolgd door zijn collega van Groen Meyrem Almaci. PVDA-voorzitter Peter Mertens vinden we terug op plaats 27. Filip Dewinter (Vlaams Belang) blijkt net iets populairder te zijn dan zijn partijvoorzitter Tom Van Grieken, ze staan op plaatsen 28 en 29.
560 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  De Wever zegt: Kristof Calvo als nieuwe premier? “De angst slaat mij om het hart, dat moeten wij tegenhouden” -- Beste Bart, angst is in de eerste plaats schrik voor het onbekende: gaat het veel pijn doen, waar en hoelang? Met Groen weten we dat we tegen de ijsberg zullen aanvaren. Met de onbetrouwbare, manipulatieve, bedrieglijke N-VA zal het orkest blijven doorspelen. De ijsblokken die op het dek vallen, zullen als een gratis extraatje in je cocktail aangeboden worden...

 • Elke Van Nieuwpoort

  N-VA mij maak je niets meer wijs!

 • Willy De Vidts

  Mijn gezin van 4 wil nog enkel N-VA stemmen als Ben Weyts definitief verdwijnt uit de politiek.

 • danny janssens

  Sommigen zeg maar 25 % hebben het nu beter dan voordien, werkgevers, vrije beroepen, rijken en grote zelfstandigen bvb. Zij leefden ten tijde van Di Rupo al boven hun stand en Bart De Wever deed daar nog een serieuze schep bovenop. Het zijn zij die je regelmatig op restaurant of op reis ziet gaan. Maar de gewone man, zeker de 50plusser en ambtenaar, is er serieus op achteruit gegaan. Zijn koopkracht daalde met wel 20 tot 30 procent. Die is slimmer nu en stemt niet meer op NVA.

 • Peter Nols

  Chris Devlaeminck, de meeste partijen hebben een Waalse zusterpartij en hebben nationaal meer dan de 27,9/2 procent van de NVA, en maar goed ook.