Kris Peeters ziet parallelle onderhandelingen niet zitten

UNKNOWN

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ziet het niet zitten dat er naast de gemeenschapsdialoog onderhandeld zou worden over de kwestie Brussel of de benoeming van de burgemeesters in de Rand. Peeters wil nog voor het einde van het jaar deelakkoorden afsluiten in de communautaire dialoog, zegt hij in De Keien van de Wetstraat (Canvas).

Na de niet-benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Rand vroegen de Franstalige partijvoorzitters aan hun Vlaamse collega's om een gesprek over hoe de communautaire dialoog opnieuw opgestart kan worden. MR-voorzitter Reynders vraagt zich af of Brussel én de burgemeesters binnen of buiten de dialoog besproken moeten worden.

"Zeer snel deelakkoorden afsluiten"

Peeters ziet parallelle onderhandelingen niet zitten. "Wanneer er verschillende platformen worden georganiseerd waar op hetzelfde moment gesproken wordt over zaken waarvan uitdrukkelijk was gezegd dat men er niet ging over spreken, ik denk dat niet wijs is", zegt hij in De Keien van de Wetstraat.

De minister-president gelooft nog in de gemeenschapsdialoog, maar wil deelakkoorden zien voor het einde van het jaar. "Ik heb altijd gezegd: ik laat niet met mijn voeten spelen. Er moeten zeer snel deelakkoorden kunnen afgesloten worden", herhaalde hij. Als die snelle akkoorden er niet komen, zal de Vlaamse delegatie haar conclusies trekken, zegt Peeters. (belga/mvdb)