Kris Peeters wil toegang tot woonkrediet makkelijker maken voor ex-patiënten door recht op vergeten in te voeren

Kris Peeters hield een persconferentie naar aanleiding van het "Recht om te vergeten", in aanwezigheid van een aantal patiëntenverenigingen.
Damon De Backer Kris Peeters hield een persconferentie naar aanleiding van het "Recht om te vergeten", in aanwezigheid van een aantal patiëntenverenigingen.
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters werkt aan een wetsvoorstel dat het "recht op vergeten" invoert in de Belgische verzekeringswetgeving. Deze wetgeving moet het mensen die in het verleden aan een ernstige ziekte leden makkelijker maken om een woonkrediet te kunnen afsluiten. 

Verschillende betrokken organisaties, waaronder Test Aankoop, Unia en Stichting tegen Kanker, ontmoetten elkaar op het kabinet-Peeters.

Bij zijn beoordeling zal een verzekeraar binnenkort geen rekening meer mogen houden met de risico's van een ziekte die de aanvrager heeft opgelopen en waarvan de therapie al tien jaar afgelopen is. Die termijn van tien jaar begint te lopen vanaf het einde van een geslaagde behandeling, en als de patiënt in die tijd niet hervallen is. Voor sommige ziektes, zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en hiv, is de termijn korter. Ook voor ongeneeslijke maar beheersbare aandoeningen, zoals mucoviscidose, zal de wet gelden.

Toekomstmuziek

Test Aankoop toont zich na afloop van die ontmoeting positief. "Hoewel de verzekeraars nog zullen lobbyen. We moeten dus nog bekijken of de plannen van de minister door de teksten bevestigd zullen worden.”

Peeters liet weten te hopen dat het voorstel nog voor het einde van het jaar de ministerraad kan passeren. Een publicatie in het Staatsblad wordt niet voor de lente van 2019 verwacht. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Dat was in 1988 ook al zo Daar sta je dan hoger bod op huis En je bent deel Spaarcenten kwijt omdat niemand wil verzekering voor lening!

 • Fonz Ooms

  Waar heeft hij dat idee gevonden? Ewel bij de politiekers VOOR en NA de verkiezingen, dat is duidelijk.

 • patrick morel

  Recht op vergeten,hallo. Justitie houdt 30 jaar alle verkeersovertredingen bij, kwestie om van iedereen een recidivist te maken en zo zwaarder te kunnen beboeten.

 • Wilfried Vanden Berg

  En nu gaat hij weer een onderzoek commissie oprichten. Ha ha ha

 • Donald Borremans

  verzekeraars zullen lobbyen tot hij opgeeft en als dat niet lukt vinden ze er wel iets op