Kris Peeters: "Wie regering laat vallen, speelt met vuur"

BELGA
Vicepremier Kris Peeters (CD&V) waarschuwt dat wie de regering nu zo willen laten vallen, met vuur speelt. "Diegenen die spelen met vervroegde verkiezingen" wijst minister Peeters op de economische groeicijfers en de jobcreatie. "De federale regering moet hard doorwerken en ik zal mijn steentje bijdragen", verklaarde de CD&V'er vandaag in De Ochtend op Radio 1.

Eerder op de dag had gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van werkgeversorganisatie Voka al gewaarschuwd dat een val van de regering slecht nieuws zou zijn voor de ondernemers. "Er is heel wat werk op de plank. En nu kibbelen, nog eens kibbelen, daar is niemand bij gebaat. En zeker onze bedrijven niet. Een dergelijke crisis zou heel slecht zijn voor ons bedrijfsklimaat en voor onze reputatie in het buitenland. Er moet nog anderhalf jaar geregeerd worden", verklaarde Maertens op de VRT-radio.

Vicepremier Peeters schaart zich achter die oproep. De vraag werd brandend actueel nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagavond duidelijk maakte dat zijn partij staatssecretaris Theo Francken niet zal laten vallen en dat N-VA uit de regering stapt indien de andere coalitiepartners op Franckens ontslag zouden aansturen. Francken ligt onder vuur over de vraag of gerepatrieerde Soedanezen bij hun terugkeer zouden zijn gefolterd en over de vraag of hij de premier correct heeft ingelicht over de organisatie van terugkeervluchten.

Minister Peeters vindt dat er "heel veel perceptie" wordt gecreëerd in het dossier. Hij herinnert eraan dat het kernkabinet heeft beslist een onderzoek te laten uitvoeren naar de eventuele folteringen en dat staatssecretaris Francken en N-VA-vicepremier Jan Jambon daarbij aanwezig waren. Peeters vindt dat de resultaten van dat onderzoek moeten worden afgewacht en dat daar de nodige gevolgen aan moet worden gegeven, al benadrukt de vicepemier niet op die conclusies te willen vooruit lopen.
123 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nicole pottier

  Je zal toch wel je bescherm engelen mee hebben als je van deur tot deur gaat kris peeters

 • Guy Van Becelaere

  de cdnv zijn zoals in Amerika slechte verliezers beginnen dan met modder te gooien en messen te slijpen om hun vroeger kartel partner onderuit te halen, als Bart slim is na de verkiezingen kan je beter met de spa gaan regeren want die zijn betrouwbaarder dan de cdnv die denken dat zij het nog altijd voor het zeggen hebben en na de verkiezingen exit peeters en beke

 • Guy Van Becelaere

  Peeters heeft gelijk het is dikwijls de oppositie die een regering doet vallen hij kan het weten want de cdnv is een oppositie partij binnen deze regering

 • Bruno Zonnekeyn

  Peeters ... sukkelaar meeloper marionet In oktober zal je afgestraft worden. Het zal pijnlijk zijn voor u. Al je goede (uw partij haar goede???) bedoelingen ten spijt.

 • Marleen Van Holsbeke

  Vrees voor zijn postje = rijkelijk betaald om een klapke te doen