Kris Peeters waarschuwt Turkije: “Je kan niet een belangrijke NAVO-partner zijn én tegelijk aanschurken tegen Rusland”

"Turkije zal moeten kiezen”

Europarlementslid Kris Peeters (CD&V).
BELGA Europarlementslid Kris Peeters (CD&V).
"Turkije zal moeten kiezen. Je kan niet langs de ene kant een belangrijke partner van de NAVO zijn en je aan de andere kant aanschurken tegen Rusland". Dat heeft Europees parlementslid Kris Peeters (CD&V) gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Peeters pleit als voorzitter van de NAVO-delegatie van het Europees Parlement voor het stopzetten van de Turkse invasie en voor een gesprek tussen alle betrokken partners.

De Parlementaire Assemblee van de NAVO, het overlegorgaan met parlementariërs uit de NAVO-lidstaten, heeft de voorbije dagen vergaderd in het Britse Londen. Belgisch europarlementslid Kris Peeters woonde die vergadering bij als voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de NAVO.

“Turkije zal moeten kiezen”

Volgens Peeters is er een brede veroordeling van de Turkse invasie. "Turkije was daar met een grote delegatie. Zij zullen naar Istanboel terugkeren met de boodschap dat er een probleem is", aldus Peeters. "De boodschap is dat dit niet door de beugel kan, dat de explosieve situatie dringend moet ontmijnd worden en dat alle partners aan tafel moeten gebracht worden", aldus Peeters.

Volgens Peeters zal Turkije ook een keuze moeten maken. "Je kan niet langs de ene kant een belangrijke partner van de NAVO zijn en je aan de andere kant aanschurken tegen Rusland".

Beter asielbeleid

Nog volgens Peeters toont de Turkse inval in Syrië aan dat Europa dringend werk moet maken van een Europees defensiebeleid en van een beter asielbeleid. Dat de Turkse president Erdogan ermee dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa door te sturen, noemt Peeters "chantage". "Dat is een taal die we niet kunnen aanvaarden. Maar Europa moet ook zelf zijn huiswerk doen. We moeten als Europese Unie snel werk maken van afspraken over hoe we met derde landen (landen die geen lid zijn van de EU, nvdr.) omgaan".
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • caes jean-pierre

  De man van het kleinste land van Europa, zal het eens gaan zeggen ze tegen Erdogan, wat hij moet doen of laten.

 • GERARD DE PELECIJN

  En plots begint iedereen te lachen!

 • Guido Dyck

  Een deskundige in ondeskundigheid

 • goethals michel goethals

  voor eenmaal de waarheid gezegd....goed Peeters

 • Geert Landsman

  Europa moet als geheel uit de Navo stappen, we worden constant door de USA overal in betrokken waar we niks mee te maken hebben. Weg met die voetevegen van de USA!