Kris Peeters: "Voorlopige brexitdeal is stap in goede richting, maar we zijn er nog niet”

PREMIER MAY MORGEN IN BRUSSEL OP DE THEE MET JUNCKER

Volgens economieminister Kris Peeters (CD&V) moeten Belgische bedrijven zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, ook dat van een ‘no-deal’.
Photonews Volgens economieminister Kris Peeters (CD&V) moeten Belgische bedrijven zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, ook dat van een ‘no-deal’.
De Brexit High Level Group, die de impact van de brexit op België onderzoekt, steunt het voorlopige akkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars op 13 november bereikt hebben. Dat meldt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Het voorlopige akkoord is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet", aldus de minister.

Volgens Peeters zorgt het akkoord voor een transitiefase die tijd geeft om een toekomstige relatie met Groot-Brittannië te onderhandelen. Omdat het nog lang niet zeker is dat het akkoord effectief goedgekeurd zal worden, moeten onze bedrijven zich volgens de minister blijven voorbereiden op alle scenario's, ook dat van een 'no-deal'.

Felicitaties

Volgens onderzoek van de Brexit High Level Group kan een no-deal voor ons land leiden tot 2,2 miljard euro aan bijkomende tarieven en een verlies van meer dan 40.000 jobs.

De Brexit High Level Group feliciteert EU-onderhandelaar Michel Barnier, "die de groep herhaaldelijk is komen briefen tijdens het proces en duidelijk rekening heeft gehouden met de Belgische economische belangen". Het voorlopige akkoord is volgens de groep een goede basis om de onderhandelingen over een toekomstige relatie met Groot-Brittannië te voeren.

Transitieperiode

De voorlopige deal voorziet onder meer een transitiefase tot eind 2020, een periode die nog verlengd kan worden. Verder bevat het een aanzet van een politieke verklaring over de toekomstige relatie en een 'backstop' om een harde grens in Noord-Ierland te vermijden indien er geen akkoord gevonden wordt over die relatie.

(Lees verder onder de foto)

Theresa May en Jean-Claude Juncker.
Reuters Theresa May en Jean-Claude Juncker.

De Britse premier Theresa May reist morgen naar Brussel voor een onderhoud met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beiden zullen vanaf 17.30 uur rond de tafel zitten om de extra Europese top van zondag over het voorlopige akkoord over de voorwaarden van het Britse vertrek voor te bereiden.

Woordbreuk

May heeft nog steeds alle moeite om te verzekeren dat het ontwerpakkoord over de boedelscheiding een stemming in het Britse parlement kan overleven. Zo heerst nog steeds grote onvrede bij de DUP over de aparte regeling voor Noord-Ierland. De Noord-Ierse unionisten, die de minderheidsregering van May gedoogsteun leveren in het parlement, beschuldigen de premier van woordbreuk.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Peeters blijf er tussen uit ,je al genoeg kapot gemaakte en genoeg mensen zonder werk gezet. Want als jij je mengt is het meestal(altijd) een dikke ramp.

 • Hilde Eykens

  Er zullen nog landen volgen

 • Roger Duyssens

  Dit is geen eerste stap maar een uitstel om alsnog tot een akkoord te komen. Zoals Peeters zegt moeten onze bedrijven zich op alles voorbereiden, dit gaat er van Britse zijde evenzeer gebeuren en zal men hier ook schade daarvan hebben. Het is alleen een eerste stap als er achteraf een goed handelsakkoord en een oplossing voor de Ierse grens komt.

 • Serge Aernoudt

  Voila, net buiten in Antwerpen en hij is zich alweer elders aan 't moeien. Zou beter het Arcopardossier eens afwerken.

 • Tony Vandermaelen

  Zolang hij er zich maar niet mee moeit want dan is het weer eens om zeep.