Kris Peeters verwacht harde discussie over fantoombevoegdheden

Kris Peeters.
Photonews Kris Peeters.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verwacht woensdag een "heel harde" discussie tussen het federale niveau en de deelstaten over de financiering van de usurperende bevoegdheden. In het lijstje voorstellen van de federale regering zitten immers enkele punten die "niets te maken hebben met die fantoombevoegdheden", waarschuwde Peeters vandaag op Eén.

Usurperende bevoegdheden zijn domeinen waar de federale overheid nog betaalt, maar die eigenlijk tot het bevoegdheidspakket van de deelstaten behoren. "Als men daar schrapt, dan is daar niets op te zeggen", erkende Peeters. "Maar er zitten ook een aantal schrappingen in die eigenlijk niets met die fantoombevoegdheden te maken hebben."
 
De Vlaamse regeringsleider verwees onder meer naar Belgocontrol, dat ook op de regionale luchthavens actief is. "En ik heb begrepen dat men ook wil discussiëren over een bijdrage van de gewesten voor de Europese Unie. Dat zijn allemaal zeer interessante dossiers, maar die hebben niets te maken met die usurperende bevoegdheden."