Kris Peeters trekt Vlaamse CD&V-lijst in Antwerpen

BELGA
Vlaams minister-president Kris Peeters zet bij de verkiezingen volgend jaar volop in op het Vlaamse niveau. Het provinciaal bestuur van CD&V Antwerpen heeft hem gisterenavond aangeduid als lijsttrekker voor de Vlaamse CD&V-lijst. Federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten zal de Kamerlijst aanvoeren. In Oost-Vlaanderen trekt De Crem de federale lijst en Schauvliege de Vlaamse.

Het was uitkijken naar de lijst die Peeters volgend jaar zou trekken, als onbetwist CD&V-boegbeeld en aanvoerder van de politieke populariteitslijstjes. Het provinciaal bestuur heeft hem nu voorgedragen als nummer één op de Vlaamse lijst, al moet die beslissing volgende week nog formeel bekrachtigd worden door de algemene vergadering.

Het nieuws komt er in de week dat grote concurrent Bart De Wever (N-VA) steeds duidelijker voor het federale niveau lijkt te kiezen. "De uitdaging van de partij ligt federaal", zei hij daar dinsdag nog over. "In de politiek is er soms een verschil tussen wat je wil doen en wat je moet doen."

Federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten zal dan weer de Antwerpse Kamerlijst trekken voor CD&V. Verherstraeten is sinds 2011 bevoegd voor Staatshervorming en de Regie der Gebouwen. Voordien was hij al zestien jaar parlementslid, onder meer als fractieleider in de Kamer.

De Crem-Schauvliege
Ook het Oost-Vlaamse provinciebestuur legde gisterenavond de namen vast. Vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem trekt daar weinig verrassend de Kamerlijst, terwijl Vlaams minister van Natuur, Cultuur en Leefmilieu Joke Schauvliege de Vlaamse lijst voor haar rekening neemt. Eerder was in West-Vlaanderen al beslist dat staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits de respectievelijke lijsten zullen trekken.

In Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel moet de aanduiding nog gebeuren, aldus de partijwoordvoerder. Voor het Europese lijsttrekkersschap is het wachten op de algemene vergadering van CD&V dinsdag, al lijkt oud-voorzitster Marianne Thyssen daar in poleposition te liggen. Alle provinciale lijsten zullen op dat moment ook formeel groen licht krijgen, net als een nieuwe termijn voor partijvoorzitter Wouter Beke.