Kris Peeters stelt bemiddelaars voor skeyes aan, vrijdag en dit weekend geen stakingsacties

Kris Peeters
BELGA Kris Peeters
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft twee sociale bemiddelaars aangeduid om te bemiddelen in het sociaal conflict bij skeyes. Vakbonden ACV en VSOA hadden daar gisteren om gevraagd, de directie van skeyes vandaag.  Vandaag is er op de luchthavens nog hinder mogelijk. “Vrijdag en dit weekend staken we niet. Voor volgende week wachten we verdere info over de bemiddeling af”, reageert ACV-secretaris Kurt Callaerts .
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na een resem aan verzoeningsvergaderingen, tal van overlegmomenten en veertien dagen met stakingsacties van luchtverkeersleiders zit het sociaal overleg bij skeyes muurvast. Dat beseffen ook de directie en vakbonden, die beiden aan minister van Werk Peeters om sociale bemiddeling vragen. Peeters laat nu weten dat hij twee sociale bemiddelaars heeft aangeduid. “De sociale bemiddelaars zullen alle initiatieven nemen die nodig en nuttig zijn in het zoeken naar een oplossing voor dit sociaal conflict”, zegt hij.

De stakende bonden reageren tevreden. “We zijn natuurlijk niet tevreden dat we nog geen oplossing gevonden hebben, maar wel dat er nu externe hulp komt”, zegt Kurt Callaerts, secretaris van het ACV. De aankondiging van de bemiddeling staat niet gelijk aan het stopzetten van de acties. “Vandaag is er nog hinder mogelijk door stakingsacties. Morgen en dit weekend voeren we geen actie. Wat we volgende week doen, valt af te wachten. Als het maandag duidelijk is binnen welk kader de bemiddelaars gaan werken - of die alle twistpunten wil aanpakken - zullen we de acties stopzetten. Is er nog geen klaarheid, doen we gewoon verder.”

De vakbond voegt er nog aan toe dat het stopzetten van acties niet per se wil zeggen dat er geen hinder voor de reizigers meer kan zijn. “Er zijn personeelstekorten, er zijn veel zieken en er is geen goodwill meer van de luchtverkeersleiders om vrijwillig in te springen. Dus het is niet uitgesloten dat er op de stakingsvrije dagen toch hinder zal zijn. Dat heeft dan niets met stakingsacties te maken, maar gewoon met tekorten.”
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Peeters moet geen sociale bemiddelaars aanstellen, hij moet meer verkeersleiders en personeel aanwerven om de werkdruk te verlichten en de veiligheid van de reizigers te garanderen.Jobs,jobs,jobs, hé???? Maar dat lijkt niet de bedoeling te zijn!

 • Franciscus Vander Elst

  Franciscus Vander Elst Onderhandelen, Kris Peeters zegt geen hinder gedurende het weekend, De vakbonden zeggen, dat wil niet zeggen dat we de stoppen met de aktie Wie moeten nog geloven, Kris Peeters of het ACV

 • HERMAN FAES

  met een sociale bonus op het loon,Bv niet ziek wordt gedurende één jaar , x % meer netto loon in zijn zakje ? het zal zeker verschil maken ( ze verdienen meer) en de werkgever heeft meer mogelijkheden , minder sluitingen, gemakkelijker werk krijgen bij kleinere bedrijven, groei mogelijkheden . . Win Win Win Win Win de arbeider verdient meer , de staat geeft minder uit , baas zijn rendement is beter .meer jobs meer groei . De vakbonden??? laat de mensen zelf kiezen ? het is HUN loon.

 • leen hanssens

  Waarom het niet zelf oplossen Mr Peeters?

 • guido vermeyen

  Weet alleen dat ie ferm op zijn donder kreeg van mevr. Pas van VB.in het parlement.