Kris Peeters: "Stakingen niet conform akkoord"

"Ik ga ervan uit dat er geen acties kunnen zijn in de richting van stakingen", zei Peeters voor aanvang van een vergadering van vakbonden en werkgevers.
PHOTO_NEWS "Ik ga ervan uit dat er geen acties kunnen zijn in de richting van stakingen", zei Peeters voor aanvang van een vergadering van vakbonden en werkgevers.
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft voor aanvang van een vergadering met vakbonden en werkgevers duidelijk gemaakt dat stakingen nu niet wenselijk zijn. "In het akkoord dat de acht (alle werkgevers en vakbonden, maar niet het ABVV) hebben ondertekend, staat dat er stabiliteit moet zijn", zei hij.

De bonden, ook ACV en ACLVB, maakten vandaag duidelijk dat er nog acties kunnen komen tegen het regeringsbeleid. "De vraag is welke acties men dan wil organiseren. Ik ga ervan uit dat er geen acties kunnen zijn in de richting van stakingen", zei Peeters.

"Het gaat niet op dat men bedrijven lam legt tijdens het overleg op sectoraal niveau. Dat zou niet conform het akkoord zijn."

Het gaat niet op dat men bedrijven lam legt tijdens het overleg op sectoraal niveau

Minister van Werk, Kris Peeter (CD&V)
"Als men nu bedrijven het leven zuur gaat maken, dan is dat totaal onaanvaardbaar", zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt.
BELGA "Als men nu bedrijven het leven zuur gaat maken, dan is dat totaal onaanvaardbaar", zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Werkgevers

De werkgevers sluiten zich bij dat standpunt aan. "Als men nu bedrijven het leven zuur gaat maken, dan is dat totaal onaanvaardbaar", zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Nu staken zou een slecht signaal zijn richting bedrijven, sociale partners, de regering en alle mensen die hopen om hun job te houden." Van Eetvelt vindt dat ACV moet ophouden met het verspreiden van "de onzin" dat enkel werknemers getroffen worden door het beleid. "De bedrijven betalen al jaren de factuur."

Nu staken zou een slecht signaal zijn

Karel Van Eetvelt (Unizo)

Vakbonden

Langs vakbondszijde reageerde ACV-voorzitter Marc Leemans dat de sociale vrede de partners enkel bindt over de inhoud van het akkoord. "Het akkoord regelt tien punten. Er zijn nog 90 andere punten te regelen", zei hij. Acties blijven mogelijk voor ACV, maar ze zullen volgens Leemans "doelmatig en proportioneel" zijn. "Stakingen zijn altijd de allerlaatste optie", klinkt het. "Niemand bij ons heeft het woord staking uitgesproken."

Ook ABVV-topman Rudy De Leeuw hield zich op de vlakte. "We gaan stap voor stap een actieplan maken en telkens evalueren of wij het antisociale beleid kunnen keren", zei hij. "We gaan niet vooruitlopen op die stappen." Vandaag schreven verschillende kranten dat ABVV op een nieuwe algemene staking aanstuurt, maar dat heeft De Leeuw dus niet bevestigd.

Marc Leemans (l) en Rudy De Leeuw (midden).
BELGA Marc Leemans (l) en Rudy De Leeuw (midden).

Het akkoord regelt 10 punten. Er zijn nog 90 andere punten te regelen

Marc Leemans (ACV)
Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) verdeelde de vakbonden in twee kampen.
BELGA Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) verdeelde de vakbonden in twee kampen.

Twee kampen

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) tot slot verdeelde de bonden in twee kampen: ACV en ACLVB zijn "van goede wil", terwijl ABVV "voortdurend oorlogstaal gebruikt". "We krijgen goede punten van de OESO en de Europese Commissie voor onze plannen en de mensen van goede wil kunnen die tot uitvoering brengen", aldus De Croo.

ACV en ACLVB zijn van goede wil, terwijl ABVV voortdurend oorlogstaal gebruikt

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)